Θερμαίνουν οι υπολογιστές τα κτίρια;
Το 2005 τα κέντρα πληροφοριών ήταν υπεύθυνα για το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Οι υπολογιστές μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια και τα γραφεία. Η εταιρεία ΙΒΜ δοκιμάζει μια καινούρια τεχνολογία που αξιοποεί τη θερμότητα που παράγεται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να θερμάνει τα κτίρια.
Η παγκόσμιας κλίμακας δοκιμή της νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τη θερμότητα που παράγεται από τους υπολογιστές για να θερμάνει τα κτίρια είναι έτοιμη να ξεκινήσει στην Ελβετία.
Υπάρχει ελπίδα ότι η τρίχρονη δοκιμή του συστήματος με το όνομα Aquasar, θα οδηγήσει τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 85% και ταυτόχρονα θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παγώνει τα τσιπς και θα μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ως μακροπρόθεσμος στόχος για την τεχνολογία δεν είναι η χρήση των υπολογιστών στα γραφεία και στα σπίτια, αλλά η αύξηση του αριθμού κέντρων πληροφοριών που είναι το κεντρικό στήριγμα του Διαδικτύου και βοηθούν τις επιχειρήσεις να γίνονται πιο παραγωγικές, δηλώνει ο Bruno Michel, διευθυντής του εν λόγω προγράμματος στο εργαστήριο της ΙΒΜ στην Ελβετία.
Ακριβώς πόση ενέργεια καταναλώνουν τα εν λόγω κέντρα δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. Σύμφωνα με τον Τom Dowdall, συντονιστή της Διεθνής Πράσινης Ηλεκτρονικής Εκστρατείας της Greenpeace, τα εν λόγω κέντρα αποτελούν έναν από τους κυριότερους λόγους που αυξάνεται η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Το 2005 τα κέντρα πληροφοριών ήταν υπεύθυνα για το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τον Jonathan Koomey, ειδικό σε θέματα ενέργειας στα ερευνητικά εργαστήρια του Lawrence στο Μπέρκελει της Καλιφόρνια.
Περίπου η μισή ενέργεια που καταναλώνεται από τα μεγάλα συγκροτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ξοδεύεται για να παγώνει τους επεξεργαστές και να εμποδίσει την υπερθέρμανση τους. Αντίθετα το σύστημα Aquasar χρησιμοποιεί το νερό για να παγώσει τα τσιπς και είναι 4000 φορές αποδοτικότερο στη σύλληψη θερμότητας.
Το καινούργιο σύστημα της ΙΒΜ χρησιμοποιεί ένα δίκτυο μικροσκοπικών σωλήνων που μετρούν τα εκατοστά ακριβώς ενός χιλιοστόμετρου κατά μήκος των αντλιών του νερού μέσα σε μερικές εκατοντάδες ενός χιλιοστόμετρου του ίδιου του τσιπ. Στην τρίχρονη πειραματική μελέτη το θερμαινόμενο νερό θα χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει ένα ξεχωριστό σύστημα νερού σε περίπου 65 βαθμούς Κελσίου.
Το ζεστό νερό θα διοχετευθεί στον αγωγό κεντρικής θέρμανση της περιοχής που εξυπηρετεί 60 κτίρια στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Τεχνολογίας της Ζυρίχης.
Το εν λόγω πρόγραμμα δεν γίνεται μόνο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και για τη μείωση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα κέντρα πληροφοριών. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξάνουν τη χωρητικότητα τους με τις τρέχουσες δαπάνες.
econews.gr