Ένας στους 25 θανάτους οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία καναδικής μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, για τη σχέση αλκοόλ και θάνατο. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους 25 θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Παγκοσμίως, η μέση κατανάλωση αλκοόλ είναι περίπου 12 μονάδες την εβδομάδα, αλλά στην Ευρώπη φτάνει τις 21,5 μονάδες.
Τα πρότυπα κατανάλωσης του αλκοόλ, ποικίλουν από χώρα σε χώρα και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού (45% των ανδρών και 66% των γυναικών) απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Στην Αμερική η κατανάλωση αλκοόλ ανέρχεται στις 17 μονάδες την εβδομάδα ενώ στην Μέση Ανατολή το χαμηλότερο είναι οι 1,3 μονάδες την εβδομάδα. Για το 2004, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία προς σύγκριση, το 3,8% (1 στους 25) όλων των θανάτων παγκοσμίως αποδίδεται στο αλκοόλ. Συνολικά, οι αποδιδόμενοι στο αλκοόλ θάνατοι έχουν αυξηθεί από το 2000 διότι κυρίως έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που πίνει.
Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη αναλογία θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, ένας στους δέκα θανάτους αποδίδεται απευθείας στο ποτό. Εντός της Γηραιάς Ηπείρου, τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν την υψηλότερη αναλογία, με 15% ή ένας στους επτά θανάτους να οφείλεται στο ποτό.
Παγκοσμίως οι άνδρες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από παθήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ, συγκριτικά με τις γυναίκες. Και τα νεαρά άτομα είναι πιθανότερο να έχουν κάποια πάθηση που σχετίζεται με το αλκοόλ συγκριτικά με τους μεγαλύτερους.
Εκ των ετών με αναπηρία που αποδίδονται στο αλκοόλ, το 34% αφορά άτομα 15-29 ετών, το 31% την ομάδα 30-44 ετών και το 22% άτομα από 45 έως και 59 ετών. Παγκοσμίως η επίδραση του αλκοολισμού είναι περίπου ιδίας τάξης μεγέθους με το κάπνισμα το 2000, αν και είναι μεγαλύτερη στα αναπτυσσόμενα κράτη. Πάντως τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη αφού η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται ειδικά σε πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.