promotional banner

4 καλοκαιρινοί εφιάλτες και η λύση τους


Κατάθλιψη λόγω καύσωνα; Ξάγρυπνα βράδια καλοκαιριού; Σκασμένες φτέρνες; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σε ταλαιπωρούν μέσα στο καλοκαίρι. Δες πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις με επιτυχία μερικούς από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς εφιάλτες υγείας.

1. Όταν έχεις "συννεφιές", μες το καλοκαίρι:

Το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής είναι μια μορφή κατάθλιψης που προκύπτει συνήθως το χειμώνα, που ο ήλιος δύει νωρίτερα και η χημεία του οργανισμού μας διαταράσσεται. Και ενώ πολλοί σου λένε να βγεις να σε δει ο ήλιος, υπάρχουν κάποια άτομα που υποφέρουν από ένα παρόμοιο σύνδρομο το καλοκαίρι που ο υδράργυρος ανεβαίνει. Ο υπερβολικός ήλιος φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο εκνευρισμός, η ανησυχία και η μειωμένη όρεξη.

Τι να κάνεις: αν ο ήλιος μπορεί να ''τρελάνει'' κι εσένα, προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα ευχάριστο κλίμα με περιορισμένο φως στο σπίτι και στο γραφείο. Αν δεις ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο κατά τις νυχτερινές ώρες, διατήρησε μια χαμηλή θερμοκρασία στο σπίτι και κάνε ένα δροσερό ντους πριν πέσεις για ύπνο. Ή μπορείς να δροσιστείς με μια παγοκύστη στα πόδια 9αντί θερμοφόρας που βάζουμε το χειμώνα).

2. Ξάγρυπνη και όχι στο Σιάτλ:

Οι χαλαρές ημέρες του καλοκαιριού δεν είναι και τόσο ειδυλλιακές για ορισμένες από εμάς αφού μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να προσπαθεί να κλείσει μάτι αλλά μάταια. Ο ύπνος δεν λέει να σε πάρει παρά τα 200 προβατάκι που έχεις μετρήσει ήδη. Αυτό συμβαίνει γιατί για κάποια νυχτοπούλια (όπως κι εσύ), το παρατεταμένο το καλοκαίρι φως του ήλιου, διαταράσσει του λειτουργία του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού σου.

Τι να κάνεις: απόφυγε τις ακτίνες του ήλιου μετά τις 6 το απόγευμα και βγες ξανά έξω, μόλις ο ήλιος θα έχει δύσει. Αν ξυπνάς πολύ πρωί το καλοκαίρι, εφοδιάσου με μια μάσκα ματιών, που θα κρατά τις ακτίνες του ήλιου μακριά από τα μάτια σου το πρωί.

3. Τα μακροβούτια στην πισίνα φέρνουν κοιλόπονο:
Αν υποφέρεις από συχνούς πόνους στο στομάχι, διάρροια και εμετό ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μην βιαστείς να κατηγορήσεις εκείνο το δήθεν βρώμικο μπέργκερ που έφαγες στο πλοίο. Μια βουτιά στην πισίνα λίγο πριν το γεύμα είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω (κυριολεκτικά) στο στομάχι σου. Μια πισίνα που δεν είναι προσεκτικά καθαρισμένη, μπορεί να σε φορτώσει με δυσάρεστους επισκέπτες (μικρόβια και μικροοργανισμούς).
Τι να κάνεις: αρχικά, προσπάθησε να καταπίνεις όσο το δυνατόν λιγότερο νερό από την πισίνα. Μην βουτάς με το στόμα ανοιχτό, ενώ και το κλείσιμο της μύτης είναι ευπρόσδεκτο, ειδικά στα μακροβούτια. Και μην σε ξεγελά η έντονη μυρωδιά του χλωρίου. Μια πισίνα που μυρίζει χλώριο πολύ έντονα, σημαίνει ότι δεν έχει καθαριστεί σωστά

4. Τι το θες το πεδιλάκι, χάλια έγινε το ποδαράκι!

Αυτά τα ωραία πέδιλα που αφήνουν την φτέρνα ακάλυπτη, μπορεί να είναι σούπερ μοδάτα, αλλά έχουν και το μειονέκτημά τους. Η ξηρότητα στην συγκεκριμένη περιοχή, η τριβή (επειδή το σημείο αυτό παραμένει ακάλυπτο) δημιουργούν την ξηροδερμία στις φτέρνες που σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει σχισμές στο δέρμα που πιθανό είναι και να αιμορραγήσουν.

Τι να κάνεις: φρόντισε την υγιεινή των ποδιών σου πλένοντας τα καθημερινά. Μην αμελείς να τα τρίβεις με μια ελαφρόπετρα και φυσικά να τους βάζεις μια ωραία ενυδατική αλοιφή λίγο πριν κοιμηθείς. Αν παρ' όλα αυτά, το δέρμα παραμένει σκληρό και δημιουργούνται πληγές, συμβουλέψου το γιατρό σου για μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Εννοείται, πως το να περπατάς ξυπόλυτη στη θάλασσα και το σπίτι, δεν θα διευκολύνει την κατάσταση.