promotional banner

Τρόφιμα με σπιρουλίνα προσεχώς στα ράφια


Θέση στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ετοιμάζεται να λάβει η σπιρουλίνα, που μέχρι σήμερα αποτελούσε αποκλειστικά φαρμακευτικό προϊόν. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα επιχειρήσεις του νομού Σερρών θα ρίξουν στην αγορά τρόφιμα παγκόσμιας καινοτομίας με βάση τη σπιρουλίνα, την υψηλής διατροφικής αξίας τροφή των αστροναυτών.

Η ιδέα ήταν του επικοινωνιολόγου Αντώνη Κωνσταντίνου, ο οποίος σκέφτηκε να προσθέσει σπιρουλίνα στον καφέ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον σύμβουλο επιχειρήσεων και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη και κατοχύρωσαν παγκόσμια στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) την ιδέα παραγωγής και άλλων τροφίμων που θα περιέχουν το θρεπτικό αυτό συστατικό.
“Μέχρι στιγμής σε συνεργασία με παραγωγούς και επιχειρήσεις του νομού Σερρών προχωρήσαμε πιλοτικά στην παρασκευή πολλών τοπικών προϊόντων με σπιρουλίνα, όπως μπουγάτσα, λουκούμι, ζυμαρικά, ψωμί, κριτσίνια, κουλουράκια και παγωτό. Μάλιστα το πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Σέρρες παρουσιάσαμε τα προϊόντα αυτά και η ανταπόκριση που λάβαμε ήταν μεγάλη”, τόνισε στη “Μ” ο κ. Εμμανουηλίδης.
Η παγκόσμια κατοχύρωση της συγκεκριμένης καινοτομίας αφορά και προϊόντα, όπως το γάλα και τα ποτά, στα οποία ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί η σπιρουλίνα.
“Στο πλαίσιο της προώθησης των εν λόγω ειδών διατροφής, ερχόμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα με σπιρουλίνα και προτείνουμε συνταγές, καθώς είμαστε οι μόνοι που διαχειριζόμαστε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της ιδέας”, διευκρίνισε ο κ. Εμμανουηλίδης.
Οι δύο εμπνευστές του εγχειρήματος βρίσκονται σε συζητήσεις με αρκετές σερραϊκές εταιρείες, όπως οι Βασάκης-Καζακίδης ΑΕΒΕ, Μύλοι Καπλανίδη, Νικολαΐδης κ.ά., οι οποίες αγκάλιασαν την ιδέα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων στο εγχείρημα είναι από το Σεπτέμβριο να προχωρήσει κανονικά η παραγωγή και τα προϊόντα να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων τροφίμων και ντελικατέσεν.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεση θα γίνει στο νομό Σερρών και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. “Πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη, καθώς η σπιρουλίνα, πέρα από την αδιαμφισβήτητη διατροφική της αξία, όχι μόνο δεν αλλοιώνει τη γεύση των τροφίμων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τη βελτιώνει”.

ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΣΑΚΗ ΜΕ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Μεγάλη εντύπωση και θετικά σχόλια προκάλεσε η χρήση της σπιρουλίνας στο παγωτό και στα λουκούμια της εταιρείας Βασάκης-Καζακίδης ΑΕΒΕ.
Όπως ανέφερε στη “Μ” ο πρόεδρος της σερραϊκής επιχείρησης Προκόπης Καζακίδης, πριν πέντε έξι μήνες έγιναν αρκετές δοκιμές για την παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων με σπιρουλίνα. “Άρεσε στους καταναλωτές, βρήκαν την ιδέα εξαιρετική, δεδομένης της θρεπτικής αξίας του φυτού και έτσι τους επόμενους μήνες ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την παραγωγή και τυποποίηση”, υπογράμμισε.


Τι είναι η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι φαγώσιμο κυανοπράσινο μικροφύκος, ένα μικροσκοπικό φυτό του φρέσκου νερού, που αποτελείται από διαφανή λεπτά κύτταρα, τα οποία κολλημένα το ένα μετά το άλλο σχηματίζουν μία ελικοειδή σπειροειδή ίνα. Γι’ αυτό και ονομάστηκε σπιρουλίνα, που σημαίνει μικρή έλικα.
Περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%) σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων που είναι μόνο 10%-15%. Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα, περιέχει πρωτεΐνη (50%-70%), λιπίδια (5%-7%), σάκχαρα (15%-25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β12, σίδηρο, βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και χλωροφύλλη.
Βοηθά στο μεταβολισμό, προσφέρει πνευματική διαύγεια και ενδείκνυται για τους αθλητές. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο Διάστημα. H NASA έχει χαρακτηρίσει τη σπιρουλίνα “τροφή του μέλλοντος” και ο OHE “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα”, αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.
Αν και αναφορές για την κατανάλωση της σπιρουλίνας έχουν γίνει πολλούς αιώνες πριν, από τους Αζτέκους στο Μεξικό, και η σπιρουλίνα υπάρχει στη φύση εδώ και τριάμισι δισεκατομμύρια χρόνια, η επανανακάλυψή της από τους επιστήμονες έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Αναπτύσσεται φυσικά σε ζεστές και υψηλής αλκαλικότητας λίμνες, σε υποτροπικές περιοχές και σε φάρμες από άλγη, σε ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη καλλιεργείται και παράγεται αποκλειστικά από την εταιρεία Άλγη που εδρεύει στη Νιγρίτα Σερρών.

Μπέττυ Κυριακίδου