Καλοκαιρινός οδηγός πρώτων βοηθειών
Είσαι στην πλαζ και βλέπεις ένα διάφανο πλασματάκι τύπου χταπόδι και τρέχεις να το πιάσεις όλο χαρά. Και μετά το χεράκι γίνεται κόκκινο γιατί το πλασματάκι λεγόταν τσούχτρα.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που από παράδεισος μπορεί να μεταβληθεί σε εφιάλτη. Και ενώ περιμένεις το καλοκαίρι και τις ξέγνοιαστες στιγμές των διακοπών για να περάσεις καλά, μια τσούχτρα, ένα κουνούπι ή λίγη παραπάνω ηλιοθεραπεία μπορούν να σε στείλουν στο κρεβάτι του πόνου. Υπάρχουν 5 καλοκαιρινοί εφιάλτες υγείας που μπορείς να προβλέψεις και να λάβεις τα μέτρα σου. Εμείς έχουμε έτοιμες λύσεις πρώτων βοηθειών για τα μάτια σου και μόνο:
1. Το περιστατικό: Ηλίαση
Με το που κάθισες στην ξαπλώστρα, χαλάρωσες υπερβολικά και αποκοιμήθηκες εκεί, κάτω από τις φλογερές ακτίνες του ήλιου. Ξύπνησες από τον πονοκέφαλο, την τάση για εμετό και το κορμί σου που ανέβασε πυρετό.
Πρώτες βοήθειες: απόφυγε τον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο μετά τις 11 το πρωί και μέχρι τις 5 το απόγευμα. Φόρα αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά και δείξε προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα λευκά ρούχα. Αν ο ήλιος σε χτυπήσει τελικά, τρέξε αμέσως σε κάποιο σκιερό σημείο. Κάνε αμέσως πολλά δροσερά ντους και τοποθέτησε κρύες κομπρέσες. Πιες αρκετό νερό και απόφυγε το αλκοόλ και τα ζαχαρώδη ροφήματα.
2. Το περιστατικό: Ναυτία
Τι το ήθελες το ταξίδι με σκάφος; Εκεί που όλα πήγαιναν καλά, τα μποφόρ ανέβηκαν και το καράβι άρχισε να κουνάει. Εσύ που αρχικά δεν φοβήθηκες, ξαφνικά νιώθεις έναν κρύο ιδρώτα, το κεφάλι σου βουίζει και τρέχεις προς την τουαλέτα. Έγινες και εσύ θύμα της ναυτίας.
Πρώτες βοήθειες: για να αποφύγεις την ναυτία σε πλοία και αεροπλάνα, πες όχι στο βαρύ φαγητό λίγο πριν το ταξίδι. Προτίμησε τις ξηρές τροφές (κράκερ) και έχε πάντα μαζί σου ένα λεμονάκι (η χαρακτηριστική μυρωδιά του είναι άκρως βοηθητική). Στο πλοίο προτίμησε να καθίσεις σε κάποιο σημείο που φυσάει αμέσως μόλις αισθανθείς τα πρώτα συμπτώματα ζαλάδας. Στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο πιάσε μια μπροστινή θέση στη φορά του δρόμου και απόφυγε το διάβασμα (το βλέμμα σου πρέπει να κοιτάζει στον ορίζοντα και όχι να εστιάζει σε αντικείμενα). Άλλωστε, στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα φάρμακα και ειδικά βραχιόλια κατά της ναυτίας.
3. Το περιστατικό: Τσιμπήματα από (κουνούπια, τσούχτρες)
Είσαι στην πλαζ και βλέπεις ένα διάφανο πλασματάκι τύπου χταπόδι και τρέχεις να το πιάσεις όλο χαρά. Και μετά το χεράκι γίνεται κόκκινο γιατί το πλασματάκι λεγόταν τσούχτρα. Βγαίνεις από τη θάλασσα και πέφτεις πάνω σε μια μελισσούλα ή σφίγγα και εκεί που λες ότι δεν υπάρχει χειρότερο, δέχεσαι το τσίμπημα από ένα κουνούπι τίγρη (εντάξει όχι και τίγρη).
Πρώτες βοήθειες: τοποθέτησε πάγο πάνω στο τσίμπημα για να ανακουφίσεις τον πόνο. Αν δέχτηκες τσίμπημα από μέλισσα βεβαώσου πως δεν έχει μείνει μέσα στο δέρμα σου το κεντρί, διαφορετικά θα πρέπει να το αφαιρέσεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Αν δεις πως πρήζεσαι επικίνδυνα,τρέξε στο κοντινότερο κέντρο υγείας. Για να προλάβεις τα τσιμπήματα από κουνούπια, χρησιμοποίησε κάποιο εντομοαπωθητικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σβήσε τα φώτα που έλκουν τα κουνούπια και απόφυγε το ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.
4. Το περιστατικό: Γαστρεντερίτιδα
Τι ήθελες να πιεις νερό από τη δροσερή πηγούλα στο έδαφος Ήδη ανέβασες πυρετό, σου έρχεται αναγούλα και έχεις και διάρροια.
Πρώτες βοήθειες: η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα που προσβάλουν τα ευαίσθητα εντεράκι σου. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ σημαντικό να τηρείς όλους τους κανόνες υγιεινής. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσέχεις τι τρως και τι πίνεις, ειδικά σε άγνωστα μέρη. Αν πάλι δεν καταφέρεις να αποφύγεις την γαστρεντερίτιδα, εξοπλίσου με τα απαραίτητα φάρμακα (κατά του εμετού και της διάρροιας) και πιάσε πρώτη θέση στο κρεβάτι. Η ίωση θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει.
5. Το περιστατικό: Μυκητιάσεις
Έκανε τη βλακεία και περπάτησε ξυπόλυτη γύρω από την πισίνα, στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου και στο καπάκι φόρεσες και τα κλειστά σου παπούτσια. Και μετά απορείς γιατί έχεις φαγούρα, γιατί μυρίζουν τα πόδια σου και γιατί βλέπεις να ξεφλουδίζουν σε μερικά σημεία.
Πρώτες βοήθειες: οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρό και ζεστό περιβάλλον. Μην περπατάς ξυπόλυτη και φρόντιζα να σκουπίζεις καλά τα πόδια σου, πριν φορέσει κάποιο κλειστό παπούτσι ή τα πέδιλά σου. Αν δεις πως οι μήκυτες επιμένουν, επισκέψου τον γιατρό που θα σου δώσει κάποια ειδική κρέμα.
womenonly.gr