Στη θεραπεία τεσσάρων μορφών καρκίνου όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, με χρήση του ιού του έρπητα και του κορονοϊού, στοχεύουν επιστημονικές έρευνες, που διεξάγονται στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ομογενή καθηγητή Κώστα Κούσουλα, που γεννήθηκε στον Πειραιά και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
Τα πειράματα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, με τη χρήση του ιού του έρπητα, ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ τα πειράματα για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου άρχισαν πριν από ένα χρόνο. Θα χρειαστούν, όμως, τουλάχιστον πέντε χρόνια για να μπορέσουν να γίνουν εφαρμογές σε άνθρωπο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κούσουλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν αρκετές ελπιδοφόρες μελέτες κι ύστερα από πέντε χρόνια ενδέχεται να υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 θεραπείες του καρκίνου με ιούς.
Ο κ. Κούσουλας παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών της ομάδας του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών-Νανοτεχνολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Τα πειράματα της ομάδας του κ. Κούσουλα βασίζονται στη χρήση ογκολυτικών ιών, όπως ο ιός του έρπητα. Οι επιστήμονες μεταλλάσσουν τον ιό, ώστε να γίνει τελείως ακίνδυνος για τον άνθρωπο και του δίνουν μερικές ιδιότητες, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε καρκινικά κύτταρα. Δηλαδή, μία ποσότητα του ιού διοχετεύεται σε ενέσιμη μορφή μέσα σε κάποιο όγκο, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται, καταστρέφοντας τον όγκο, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια πεθαίνει χωρίς να προσλάβει υγιή κύτταρα.
«Αυτή η ένεση ή 'εμβολιασμός', που γίνεται πάνω στον όγκο, υποβοηθά πάρα πολύ το αμυντικό σύστημα. Δηλαδή, υπάρχει μία κάποια δευτερεύουσα υποβοήθηση, διότι το αμυντικό σύστημα μπορεί πια να αναγνωρίσει τον καρκίνο και να εξαλείψει και καρκινώματα, που είναι και σε άλλα σημεία του. Δουλεύουμε με ιούς του έρπη και με τον κορονοϊό» εξήγησε ο κ. Κούσουλας.
Οι επιστήμονες, αφού διαφοροποίησαν τον κορονοϊό ώστε να γίνει και αυτός τελείως ακίνδυνος, βρήκαν ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί πάνω σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
"Αυτός ο ιός μπορεί να ληφθεί από το στόμα, μέσα σε κάποιο χάπι, να περάσει από το στομάχι, χωρίς να καταστραφεί και να πάει στο παχύ έντερο, όπου θα μολύνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και θα μπορέσει να τα εξαλείψει. Δηλαδή, μπορεί να πάρει κανείς ένα χάπι με τον κορονοϊό και να επέλθει μία μικρή διάρροια και να καθαριστεί το παχύ έντερο από μικροκαρκίνους, που δεν μπορεί κανείς να τους αντιληφθεί με άλλους τρόπους. Δηλαδή, είτε αν έχει κανείς μία γενετική τάση για καρκίνο είτε έχει ήδη διαγνωστεί καρκίνος και πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ανά εξάμηνο, θα μπορεί να παίρνει προληπτικά αυτό το χάπι, μια φορά το χρόνο, βοηθητικά... | ...Πειράματα πάνω σε ποντίκια έχουν αποδείξει ότι μπορεί αυτό να γίνει και τώρα, προσπαθούμε, σε δεύτερο και τρίτο στάδιο, να βελτιώσουμε κάπως τον ιό ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές μελέτες, σε ανθρώπους, στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης" |
Ακόμη ο κ. Κούσουλας ανέφερε ότι, λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της έρευνας, δημιουργήθηκε η εταιρεία θεραπευτικών εμβολίων Θthevac, η οποία θα παίρνει πατέντα του Πανεπιστημίου προκειμένου να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει για τα επόμενα στάδια της έρευνας και για κλινικές μελέτες.
Δράση και κατά της νέα γρίπης
Η δράση της εταιρείας Θthevac, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κούσουλας, δεν περιορίζεται μόνο στις αντικαρκινικές μελέτες αλλά επεκτείνεται και σε αντιικές μελέτες. «Δηλαδή, εκτός από αντικαρκινικά φάρμακα παράγει και αντιικά κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 και στις αρχές του φθινοπώρου πιστεύω ότι θα βγάλουμε και κάποιο απλό σκεύασμα, που θα βασίζεται σε φάρμακα προερχόμενα από φυτά, όπως είναι η ελιά ή κάποια βότανα. Έχουμε ήδη βγάλει κάποιο αντιικό από τα φύλλα της ελιάς. Για να μη δημιουργηθεί πανικός, όπως είχε δημιουργηθεί πριν από λίγα χρόνια με τη 'φραπελιά', θα πρέπει να διευκρινίσω ότι, δεν είναι όλο το φύλο της ελιάς που έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά της νέας γρίπης, αλλά μια ειδική ουσία, που περιέχεται σ' αυτό, η D linoleic Μάλιστα, έχουμε και κάποιο αντιικό πρόγραμμα κατά της », εξήγησε ο κ Κούσουλας.
Ποιός είναι
Ο Κώστας Κούσουλας γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1971 πήγε μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε φυσική και έκανε διδακτορικό στη μοριακή βιολογία, στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Σικάγο. Από το 1989, διδάσκει στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης, όπου σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιατρικής. Επίσης, είναι μέλος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Στανλεϊ Σκοτ της Νέας Ορλεάνης.