promotional banner

Με το σταγονόμετρο η σοκολάτα


Φρένο στη ζάχαρη επιχειρεί να βάλει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (Food Standards Agency), η οποία ασκεί πιέσεις στις εταιρείες παρασκευής γλυκισμάτων να μειώσουν το μέγεθος στις σοκολάτες. Η αρχή προτείνει το επιτρεπόμενο μέγεθος για τις μπάρες σοκολάτας να μην ξεπερνά τα 50 γρ., από 57-58 γρ. που είναι σήμερα.

Επίσης, κάνει συστάσεις στις εταιρείες να κατασκευάζουν μπάρες στο μέγεθος μιας μπουκιάς, οι οποίες θα έχουν μέγιστο βάρος 40 γραμμάρια. Στόχος της αρχής είναι να αποθαρρύνει τις εταιρείες να πουλούν σοκολάτες μεγάλου μεγέθους και να τις ωθήσει να παρασκευάζουν προϊόντα μικρότερης θερμιδικής αξίας. Ο απώτερος σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να μειωθεί η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνει ο πολίτης.

Στις χθεσινές της δηλώσεις, η βρετανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων εξήγγειλε επίσης την επιβολή περιορισμών στις συσκευασίες των ανθρακούχων ροφημάτων, στο πλαίσιο των συστάσεων προς τον κλάδο τροφίμων. Η αρχή προτείνει τη μείωση της συσκευασίας των αναψυκτικών από 330 ml που είναι σήμερα σε 250 ml, καθώς και μείωση των επιπέδων ζάχαρης κατά 4% σε διάστημα τριών ετών.

Η αρχή, ωστόσο, βασίζεται στην ένδειξη καλής θελήσεως από τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, οι υπουργοί ενδέχεται να «πατήσουν πόδι» με την ψήφιση σχετικού νόμου.

Τη δυσαρέσκειά της για τα νέα μέτρα εξέφρασε η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών της Βρετανίας, η οποία χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες «αυθαίρετες» λόγω του ότι στοχοποιούν συγκεκριμένες ουσίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα αντί να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.