promotional banner

Τα ανθρώπινα σώματα εκπέμπουν αδιόρατο φως και λάμπουν στο σκοτάδι


Μια νέα έρευνα ιαπώνων επιστημόνων, που χρησιμοποίησαν υπερευαίσθητες κάμερες, αποκάλυψε ότι τα ανθρώπινα σώματα εκπέμπουν πολύ μικρές ποσότητες φωτός, αόρατες από το μάτι μας. Οι ιάπωνες ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα -για πρώτη φορά παγκοσμίως- εντυπωσιακές φωτογραφίες από ανθρώπινα σώματα που λάμπουν, αποκαλύπτοντας ότι, εκτός από άλλους οργανισμούς, και οι άνθρωποι διαθέτουν τη «βιοφωταύγεια», δηλαδή το βιολογικό φωσφορισμό. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

Αν και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι όλοι οι βιολογικοί οργανισμοί ουσιαστικά παράγουν μια μικρή ποσότητα φωτός λόγω των χημικών αντιδράσεων στο εσωτερικό των κυττάρων τους, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε κάμερα το φως που εκπέμπεται από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ποσότητα του εκπεμπομένου φωτός ακολουθεί έναν 24ωρο κύκλο, με το ζενίθ αργά το απόγευμα και το ναδίρ αργά τη νύχτα. Το πιο λαμπερό φως εκπέμπεται από τα μάγουλα, το μέτωπο και το λαιμό.

Περιέργως, οι περιοχές του σώματος από όπου εκπέμπεται το πιο έντονο φως, δεν αντιστοιχούν στις περιοχές όπου καταγράφονται οι εντονότερες θερμικές εικόνες (δηλαδή οι περιοχές του σώματος με την υψηλότερη θερμοκρασία δεν εκπέμπουν το πιο ισχυρό φως, όπως θα αναμενόταν).

Το εκπεμπόμενο φως είναι χιλιάδες φορές πιο αδύναμο από ό,τι μπορεί να «πιάσει» το ανθρώπινο μάτι. Σε τόσο χαμηλό επίπεδο, είναι μάλλον απίθανο το φως αυτό να εξυπηρετεί κάποια εξελικτική σκοπιμότητα στους ανθρώπους, αντίθετα με άλλους οργανισμούς, για παράδειγμα τις πυγολαμπίδες ή ορισμένα ψάρια που ζουν σε μεγάλα βάθη των ωκεανών, που χρησιμοποιούν τη βιοφωταύγειά τους είτε για να προσελκύσουν το σύντροφό τους, είτε για να βλέπουν μέσα στο σκοτάδι και να μπορούν να φάνε.

Η βιοφωταύγεια αποτελεί παρεπόμενο των μεταβολικών αντιδράσεων όλων των πλασμάτων, καθώς ελεύθερες ρίζες αλληλεπιδρούν με ελεύθερα λιπίδια και πρωτεϊνες. Τα «διεγερμένα» μόρια που προκύπτουν από αυτή την επαφή, αντιδρούν με χημικές ουσίες (φθορισμοφόρες) οδηγώντας έτσι στην εκπομπή φωτονίων και στην παραγωγή φωτός. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι και οι άνθρωποι διέθεταν βιοφωταύγεια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν απτές αποδείξεις.

Τώρα για πρώτη φορά, οι κάμερες κατέγραψαν επί πολλές μέρες το φαινόμενο. Προς το παρόν, είναι πρόωρο να εκτιμήσει κανείς τις πρακτικές συνέπειες της ανακάλυψης, αλλά πάντως μπορεί να αναρωτηθεί ποιες άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το σώμα μας.

Μήπως εξάλλου η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια ένδειξη ότι είχε δίκιο ο ρώσος ερευνητής Σεμιόν Κίρλιαν, που το 1939 τυχαία ανακάλυψε τη γνωστή σήμερα ως «φωτογράφηση Κίρλιαν», η οποία υποτίθεται ότι φωτογραφίζει το ηλεκτρικό πεδίο της «αύρας» που περιβάλλει το ανθρώπινο σώμα;