promotional banner

Μυτιλήνη: Ονειρεμένες διακοπές


Το πλοίο προσεγγίζει τη Μυτιλήνη και το μάτι του ταξιδιώτη υποκύπτει στους ιριδισμούς του τσίγκινου τρούλου του Αγίου Θεράποντος. Λίγο αργότερα θα χαθεί στην πράσινη αγκαλιά της πευκόφυτης χερσονήσου, που χωρίζει το αρχαίο από το σύγχρονο λιμάνι και αγναντεύει το πέλαγος φορώντας το κάστρο για φωτοστέφανο.

Μια βόλτα στη Μυτιλήνη δεν θα μπορούσε παρά να αρχίσει από τη συνοικία της παλιάς αγοράς, τα Λαδάδικα, και διατρέχοντας την οδό Ερμού, να καταλήξει στο αρχαίο θέατρο. Δυο στενά πίσω από την πιάτσα με τις καφετέριες και βρίσκεστε στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Εδώ τα μαγαζιά, τα προϊόντα και οι άνθρωποι έχουν μια αίγλη αλλοτινή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρατήριο της ποτοποιίας Ματθαίου, όπου υπάρχουν φωτογραφίες από την απελευθέρωση του νησιού, το 1912: Έλληνες και Τούρκοι αποχαιρετιούνται αγκαλιασμένοι.

Κατηφορίζοντας την Ερμού, αξίζει μια παράκαμψη αριστερά στην Πιττακού για να θαυμάσετε το παλαιό Παρθεναγωγείο . Επιστρέφοντας στον δρόμο της αγοράς, σε λίγα μέτρα θα δείτε δεξιά σας το πανύψηλο γοτθικό καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου, που φημίζεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Πίσω από την αυλή της Μητρόπολης ένα καλντερίμι αριστερά σας οδηγεί στους Αγίους Θεοδώρους , την παλαιότερη εκκλησία της Μυτιλήνης με τους αρχαίους κίονες στον νάρθηκα. Επόμενη στάση, πάντα επί της οδού Ερμού είναι το Γενί Τζαμί, το νεώτερο και μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Μυτιλήνης, που παραμένει κλειστό από το 2000 λόγω εργασιών αποκατάστασης. Ακριβώς απέναντι, χωμένο στα στενά, θα δείτε και το Τσαρσί χαμάμ, που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εδώ, μπορείτε είτε να ανηφορίσετε από το Γενί Τζαμί προς το γενοβέζικο Κάστρο και τη Δημοτική Πινακοθήκη είτε να συνεχίσετε ευθεία την Ερμού μέχρι το αρχαίο λιμάνι, τον Μαλέονταλιμένα, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ελληνιστική στοά. Όσοι φτάσετε μέχρι εκεί, σίγουρα θα αγαλλιάσετε με την εικόνα της συνοικίας που κρέμεται στον λόφο απέναντί σας. Πρόκειται για την Αγία Κυριακή , την τελευταία παλιά γειτονιά της Μυτιλήνης, όπου προτείνουμε να περπατήσετε χαζεύοντας αυλές και ανθρώπους. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί σας οδηγεί στο αρχαίο θέατρο των ελληνιστικών χρόνων με τη θαυμάσια κυκλική ορχήστρα. Η αλήθεια είναι πως δεν θα δείτε μαρμάρινες θέσεις ή επιγραφές, μιας και αποτέλεσαν δομικά υλικά για τα γειτονικά σπίτια, αλλά το τοπίο και η θέα θα σας ανταμείψουν (ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.30- 14.30). Τip
Εναλλακτικά δοκιμάστε μια βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας προς τον Άγιο Θεράποντα, για να θαυμάσετε το γοτθικό μέγαρο «Μεγάλη Βρετάνια» και να καταλήξετε στην παραλιακή οδό προς αεροδρόμιο και τη συνοικία της Βαρειάς με τα μνημειώδη αρχοντικά.

Τον Μόλυβο
Αφήστε το αυτοκίνητο στο δημοτικό πάρκινγκ, δείτε το υπέροχο σχολείο και τα σπαράγματα της αρχαίας πόλης, ανηφορίστε προς την ανθοσκέπαστη αγορά και το μοβ δημαρχείο μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, το περίφημο αρχοντικό του Κράλλη, όπου στεγάζεται παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών και τη βασιλική του Ταξιάρχη, για να καταλήξετε στο κάστρο, όπου θα αγναντέψετε τον ήλιο να βασιλεύει ή θα παρακολουθήσετε κάποια συναυλία, βράδυ καλοκαιριού. Μη χάσετε την Πανσέληνο από το παλιό λιμάνι.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι
Στην «Άγρια Δύση» της Λέσβου, σε εντυπωσιακό ηφαιστειακό τοπίο εκτείνεται το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου, ένα θαύμα της φύσης που προέκυψε από επάλληλες εκρήξεις των ηφαιστειακών κέντρων στο μέσο του νησιού, οι οποίες απολίθωσαν το υποτροπικό δάσος που κάλυπτε την περιοχή πριν από 20 εκατ. χρόνια. Έτσι, η οργανική ύλη αντικαταστάθηκε από την ανόργανη,διατηρώντας όμως αναλλοίωτα τα μορφικά της χαρακτηριστικά. Εσείς θα περιδιαβείτε τα 286 στρέμματα αυτόχθονου απολιθωμένου δάσους και θα θαυμάσετε τους πολύχρωμους κορμούς: κάποιοι είναι ακόμα ριζωμένοι στη γη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ιστάμενος απολιθωμένος κορμός, διαμέτρου 13,7 μ.(!). Ανοιχτά καθημερινά 08.30- 19.00 (τηλ. 22530 54434). Τip: Για να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο του Απολιθωμένου Δάσους επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου. Ανοιχτά Δευτέρα - Πέμπτη και Σάββατο- Κυριακή 08.30- 20.00, Παρασκευή 08.30- 22.00 (τηλ. 22530 54434).

Τον Υδροβιότοπο Καλλονής
Από τις αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου μέχρι τους χειμάρρους Τσικνιά, Βούβαρη κι Αλμυροπόταμο και από τη λιμνοθάλασσα των Μέσσων μέχρι τα έλη της Σκάλας Καλλονής, των Παρακοίλων και της Νυφίδας εκτείνεται ο υδροβιότοπος της Καλλονής, από τους σημαντικότερους της Μεσογείου. Στα νερά του φιλοξενεί τις περίφημες σαρδέλες, τη χελώνα Caretta Caretta και τη φώκια Μonachus Μonachus, ενώ ξαποσταίνουν κάθε λογής αποδημητικά πουλιά. Την παράσταση κλέβουν τα εξωτικά φλαμίγκο, που ψαρεύουν τις αρτέμιδες (ροζ γαριδούλες του κόλπου).

Βατερά. Τα 8 χλμ. της φαρδιάς αμμουδιάς, τα κρυστάλλινα νερά και ο ανοιχτός ορίζοντας εύκολα εξηγούν γιατί τα Βατερά είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, με πλήθος ταβέρνες, beach bars και ξενοδοχεία. Οι ρομαντικοί τολμήστε μια βόλτα προς Άγιο Φωκά για το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα και το αρχαίο «Αχιλλειοπήγαδο» που θα συναντήσετε στη διαδρομή.

Φανερωμένη. Πανέμορφη κι απόμερη παραλία με φαρδιά σκουρόχρωμη αμμουδιά, που χωρίζεται στα δύο από έναν κάθετο βράχο στο κέντρο.

Άγιος Ερμογένης. Η καλύτερη λύση για βουτιά κοντά στη Μυτιλήνη: γαλαζοπράσινα νερά, ψιλή άμμος και πεύκα μέχρι τη θάλασσα. Λόγω του μικρού μεγέθους της δημιουργείται συνωστισμός, αλλά αξίζει τον κόπο.

Ερεσός. Απέραντη και σεληνιακής - λόγω του ηφαιστειακού τοπίου- ομορφιάς παραλία με σκούρο βότσαλο για όλα τα γούστα: ταβέρνες και ξενοδοχεία στην ανατολική πλευρά, γυμνιστές, κατασκηνωτές και ομοφυλόφιλες γυναίκες στη δυτική.

Τσιχλιώντα. Ερημική, αμμουδερή παραλία, ιδανική για γυμνισμό κι ελεύθερη κατασκήνωση. Οι σκιές είναι ανύπαρκτες και τα κουνούπια άπειρα. γι΄ αυτό προνοήστε αν την επισκεφτείτε. Άγιοι Ανάργυροι. Άγρια και πανέμορφη παραλία, με βαθιά παγωμένα νερά, σκούρο χαλίκι και κάθετους βράχους. Αρχίζει από τα λουτρά της Εφταλούς κι εκτείνεται σε πέντε διαδοχικές αμμουδιές, που προσφέρουν απομόνωση σε όσους διαθέτουν γερά πόδια.