Χρόνιος ο πόνος για Έλληνες και Ευρωπαίους
Ο πόνος συντροφεύει πολλούς Ελληνες ασθενείς στη μάχη που δίνουν για τη ζωή τους.
Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν ν’ ανακουφιστούν με τα φάρμακα που υπάρχουν στη φαρέτρα της επιστήμης, η έλλειψη δομών στη λειτουργία μονάδων ανακούφισης χρόνιου πόνου και παρηγορητικής φροντίδας δυσχεραίνει την πρόσβασή τους στις θεραπείες…
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, στην Ευρώπη, περισσότεροι από 320.000 ασθενείς με καρκίνο, αλλά και 285.000 μη ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα από γιατρούς και προσωπικό εξειδικευμένο στην παροχή παρηγορητικής φροντίδας
Στην Ελλάδα καταγράφονται 20.000-25.000 θάνατοι ετησίως από καρκίνο και από αυτούς το 30%-40% των ασθενών θα υποφέρει από πόνο στα αρχικά στάδια της νόσου και το 80%-90% στα τελικά. Παράλληλα από χρόνιο καλοήθη πόνο υποφέρουν 1 στους 5 ανθρώπους στην Ευρώπη.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών-ΠΑΡΗΣΥΑ, με τη συμμετοχή των προέδρων δύο μεγάλων Επιστημονικών Ευρωπαϊκών Εταιρειών, καθηγητή G. Varrassi (πρόεδρο της EFIC - Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εταιρειών Πόνου) και καθηγητή L. Randbruch.
Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, ειδικά για τους καρκινοπαθείς εκτός όμως από τον πόνο, η ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών τελικού σταδίου επηρεάζεται και από άλλα συνοδά συμπτώματα, όπως: δυσκοιλιότητα μετά τη χρήση των οπιοειδών (70%-90%), έμετο (30%), δύσπνοια (15%), κεντρική καταστολή (5%), κνησμό, εφίδρωση, κατακλύσεις κ.λπ.
Φαρμακευτική… απαλλαγή
Η γνώση στην αντιμετώπιση των συνοδών συμπτωμάτων είναι καθοριστική. Η γνώση για παράδειγμα ότι τώρα πλέον η δυσκοιλιότητα, ένα από τα πλέον βασανιστικά συνοδά συμπτώματα σε άτομα που θεραπεύονται με οπιοειδή, αντιμετωπίζεται με φάρμακα νέας γενιάς που δρουν στους περιφερικούς υποδοχείς των οπιοειδών, μπορεί να απαλλάξει χιλιάδες ασθενείς τελικού σταδίου από την αβάσταχτη ταλαιπωρία.