promotional banner

Η γρίπη στην εγκυμοσύνη μπορεί να μειώνει το IQ του παιδιού;


Η προγεννητική έκθεση στον ιό της γρίπης μπορεί να μειώσει το IQ του παιδιού μετά από 20 χρόνια κατά τρεις έως επτά βαθμούς. Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Neurology.

Είναι γνωστό ότι οι νοητικές ικανότητες στην ενήλικη ζωή συνδέονται με τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στη διάρκεια της κύησης. Έχουν ήδη αποδειχθεί οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ από τη μητέρα στις νοητικές ικανότητες του παιδιού, ενώ έχουν επίσης διατυπωθεί υποψίες για τις καταστροφικές επιδράσεις του υποσιτισμού, του καπνίσματος και της χρήσης ουσιών στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

Στο 25-35% των περιστατικών ήπιων, κυρίως, νοητικών ελλειμμάτων, το αίτιο είναι άγνωστο και υπάρχει υποψία ότι ορισμένα από αυτά τα περιστατικά μπορεί να σχετίζονται με άλλα είδη περιβαλλοντικής έκθεσης.

H ερευνητική εργασία από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, επικεντρώνεται σε μια έξαρση της γρίπης του Χονγκ Κονγκ που εκδηλώθηκε στη Νορβηγία κατά το διάστημα Νοέμβριος 1969 - Ιανουάριος 1970. Θεωρείται ότι κατά το διάστημα αυτό επλήγη συνολικά το 15-40% του πληθυσμού.

Η μελέτη περιελάμβανε σύγκριση των ατόμων που γεννήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επιδημία - από το 1967 έως το 1973. Λόγω των κανόνων στρατολόγησης στη Νορβηγία, όλοι οι άνδρες που γεννήθηκαν σε αυτό το διάστημα μπόρεσαν να εξεταστούν σε ηλικία 20 ετών.

Αφού λήφθηκαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και η γραμμική τάση αύξησης της βαθμολογίας IQ, βρέθηκε ότι οι νεαροί άνδρες που είχαν γεννηθεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1970 - έξι έως εννέα μήνες μετά την κύρια έξαρση της γρίπης - είχαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία στα νοητικά τεστ από τους νεαρούς άνδρες που είχαν γεννηθεί οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Οι ερευνητές λένε ότι η έκθεση στη διάρκεια των πρώτων τριών-τεσσάρων μηνών της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι είχε την ισχυρότερη επίδραση στις βαθμολογίες IQ, αν και δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα επιδράσεων και αργότερα κατά την κύηση. Δεν είναι γνωστό το πώς ακριβώς μπορεί να επιδρά ο ιός της γρίπης.

Μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η μητρική λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδρά στον εγκέφαλο του εμβρύου μέσω ουσιών που σχετίζονται με φλεγμονή.