promotional banner

WWF: Στο σκοτάδι η βιοποικιλότητα της Ελλάδας



Άγνωστη παραμένει η κατάσταση των περισσότερων προστατευόμενων ειδών της Ελλάδας. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση διατήρησης των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών.

Δεκαεπτά χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι αισιόδοξα. Σε αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις, η Ελλάδα κατέχει μια ακόμη δυσάρεστη ευρωπαϊκή πρωτιά. Η χώρα μας δεν διαθέτει στοιχεία για την κατάσταση διατήρησης του 63% των προστατευόμενων ειδών της, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ-25.

Ακόμη όμως και τα προστατευόμενα είδη για τα οποία η χώρα μας έχει στοιχεία, κινδυνεύουν. Μόνο για 12% των προστατευόμενων ειδών η κατάσταση διατήρησης δηλώθηκε ως ικανοποιητική. Έντονη ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα για τα θαλάσσια είδη, καθώς η κατάσταση διατήρησης τους σε ποσοστό 65% κρίνεται από κακή έως μη ικανοποιητική. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η κατάσταση διατήρησης των θαλάσσιων οικοτόπων κρίνεται ως μη ικανοποιητική σε ποσοστό 80%, ενώ για το υπόλοιπο 20% καταγράφεται ως άγνωστη.

«Η σημερινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις βασικές ελλείψεις της χώρας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αναδεικνύεται το γεγονός ότι χωρίς συστηματική παρακολούθηση, οι όποιες αναφορές στην καλή κατάσταση της βιοποικιλότητας της χώρας μπορούν να είναι μόνο θεωρητικές. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της: να θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό σύστημα παρακολούθησης και να υλοποιήσει μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας» δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς .

Πέρα από την ελληνική πρωτιά, η κατάσταση για την προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το 65% των προστατευόμενων οικοτόπων και 52% των προστατευόμενων ειδών βρίσκονται σε μη ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος στόχος για μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, να μην επιτυγχάνεται από πλευράς ΕΕ.

«Δεν μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν το γνωρίζεις! Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που υποβάλλουν καθυστερημένες και ελλιπείς αναφορές, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές» τονίζει ο Αντρέας Μπαουμούλερ, Υπεύθυνος πολιτικής για τη βιοποικιλότητα στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Τo WWF καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τον φιλόδοξο στόχο της για ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο «Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης για τη Βιοποικιλότητα» με σκοπό την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών επενδύσεων, την προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura, την ανάπτυξη ανανεώσιμων και βιώσιμων υποδομών και την ενίσχυση γεωργικών και αλιευτικών πρακτικών που δεν υποβαθμίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα.

1.Πίνακας 1: Κατάσταση διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων στην ΕΕ-25 και στην Ελλάδα

Κατάσταση διατήρησης Οικοτόπων (ΕΕ-25) Οικότοπων (Ελλάδα) Χερσαίων Οικοτόπων (Ελλάδα) Θαλάσσιων Οικοτόπων (Ελλάδα)
Ικανοποιητική 17% 57 % 60 %
Μη ικανοποιητική – ανεπαρκής 28% 31 % 28 % 80 %
Μη ικανοποιητική – κακή 37% 8 % 9 %
Άγνωστη 18% 4 % 3 % 20 %
Δεν εστάλησαν στοιχεία



2.Πίνακας 2: Κατάσταση διατήρησης προστατευόμενων ειδών στην ΕΕ-25 και στην Ελλάδα

Κατάσταση διατήρησης Ειδών (ΕΕ-25) Ειδών (Ελλάδα) Χερσαίων Ειδών (Ελλάδα) Θαλάσσιων Ειδών (Ελλάδα)
Ικανοποιητική 17% 12 % 13 %
Μη ικανοποιητική – ανεπαρκής 30% 19 % 18 % 24 %
Μη ικανοποιητική – κακή 22% 6 % 3 % 41%
Άγνωστη 31% 62 % 65 % 35 %
Δεν εστάλησαν στοιχεία
1 % 1 %

3.Διάγραμμα 1: Προστατευόμενα είδη σε άγνωστη κατάσταση διατήρησης ή χωρίς στοιχεία ανά κράτος μέλος της ΕΕ-25:

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Πολιτικής για το Φυσικό Περιβάλλον, WWF Ελλάς 210 3314893, i.christopoulou@wwf.gr