promotional banner

Με το Arctic Sunrise στην Αρκτική θάλασσα


Στην προσπάθεια να αναδείξει τις δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στους πόλους του πλανήτη, το πλοίο της Greenpeace Arctic Sunrise ξεκίνησε τον Ιούνιο μία τρίμηνη περιοδεία με κατεύθυνση τους παγετώνες βόρεια της Γροιλανδίας. Το πλήρωμα της Greenpeace συνοδεύει ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων, όπου θα προβούν σε σειρά επιστημονικών μελετών για να διαπιστώσουν το βαθμό τήξης των πάγων, αλλά και το λόγο για τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους πάγους γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού, το Arctic Sunrise κατευθύνθηκε βορειοδυτικά της Γροιλανδίας και μέσα από το Στενό Νάρες – το βορειότερο σημείο της Γροιλανδίας. Εκεί βρίσκεται ο Παγετώνας Πέτερμαν, πρώτος στόχος της τετρασκελούς αποστολής του Arctic Sunrise η οποία:

1. Θα καταγράψει την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο (Πέτερμαν).

2. Θα ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή στα ρεύματα του ωκεανού μπορεί να επιταχύνει την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία.

3. Θα ταξιδέψει στο σημείο στο οποίο οι πολικές αρκούδες θα κάνουν την τελευταία τους στάση.

4. Θα ταξιδέψει κατά μήκος της ακτής πάγου που υποχωρεί για να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σταδιακής εξαφάνισης του θαλάσσιου πάγου.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία που μας βοηθά να καταλάβουμε πώς το στρώμα πάγου και ο παγετώνας στην Γροιλανδία αντιδρούν στις κλιματικές αλλαγές, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ταξιδεύοντας στον παγετώνα Πέτερμαν μας δίνεται μια σπάνια ευκαιρία να επισκεφτούμε μια απομονωμένη, δυσπρόσιτη τοποθεσία στην κορυφή του κόσμου, και να κάνουμε παρατηρήσεις αρκετά διαφορετικές από τις δυνατότητες της συμβατικής επιστήμης», ανέφερε ο Δρ. Τζέισον Μποξ, κλιματολόγος του Ερευνητικού Κέντρου για τους Πόλους Byrd στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Υπό «φυσιολογικές» συνθήκες, το Στενό του Νάρες θα ήταν πλεύσιμο μόνο τον Αύγουστο, αφού πρώτα οι τεράστιες ποσότητες πάγου θα είχαν υποχωρήσει κατά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Φέτος όμως το Στενό ήταν ελεύθερο από πάγο ήδη από τις αρχές του Ιουλίου, για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια. «Συγκρίνοντας φωτογραφίες των τελευταίων ετών με φέτος, βλέπει κανείς τη συγκλονιστική διαφορά από την παντελή έλλειψη πάγου τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια, οι πάγοι στο Στενό ήταν σε ρευστή κατάσταση ακόμα και κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα και δεν κατάφεραν να στερεοποιήθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μποξ.

Οι πάγοι στις θάλασσες συνήθως λειτουργούν ως στήριγμα στους κινούμενους παγετώνες. Η έλλειψη συμπαγούς πάγου στο Στενό, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, έχει επιταχύνει τις διαδικασίες τήξης και ροής του παγετώνα Πέτερμαν, που με τη σειρά του λειτουργεί ως «φελλός» για τη συγκράτηση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Η τήξη του παγετώνα Πέτερμαν, του μεγαλύτερου πλωτού παγετώνα στο βόρειο ημισφαίριο, μπορεί να έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Υπολογίζεται πως τυχόν ολική τήξη του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, μπορεί να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας έως και 7 μέτρα.

Ήδη το πλήρωμα και η επιστημονική ομάδα του Arctic Sunrise μέσα στον Ιούλιο κατέγραψε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα για την εξέλιξη της τήξης του παγετώνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δρ. Μποξ και του ειδικού σε θέματα παγετώνων του πανεπιστημίου της Ουαλίας Δρ. Άλαν Χάμπαρντ, ένα τεράστιο κομμάτι του Πέτερμαν μεγέθους περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι έτοιμο να αποσπαστεί από στιγμή σε στιγμή. Η ποσότητα πάγου που περιέχεται σε αυτό υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια τόνους. «Δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί το σπάσιμο, αλλά σκοπεύουμε να είμαστε στην τοποθεσία για μερικές εβδομάδες» ανέφερε ο Δρ. Χάμπαρντ.

«Αρκτικές» επιπτώσεις

Το λιώσιμο των πάγων είναι απλά ένα από τα αδιαμφισβήτητα σημάδια ότι το κλίμα μας αλλάζει και ότι η αλλαγή αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου θα καταστρέψει ολόκληρο το αρκτικό οικοσύστημα το οποίο εξαρτάται από αυτόν, ενώ το λιώσιμο του στρώματος πάγου μόνο της Γροιλανδίας απειλεί να αυξήσει το επίπεδο της θάλασσας σ’ ολόκληρο τον κόσμο κατά εφτά μέτρα.

Αυτή θα ήταν η αρχή της καταστροφικής αλλαγής του κλίματος, μιας αλλαγής που σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης θα προκαλέσει τεράστια επισιτιστική κρίση, μαζική εξαφάνιση ειδών και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Η καταστροφή του κλίματος θα μπορούσε στην κυριολεξία να ξανασχεδιάσει τον παγκόσμιο χάρτη.

Η Greenpeace βρίσκεται στην Αρκτική για να διασφαλίσει ότι αυτό το σήμα κινδύνου δε θα αγνοηθεί. Το Δεκέμβρη αυτού του έτους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, οι αρχηγοί των κρατών πρέπει να έρθουν σε μια συμφωνία ώστε να αποτρέψουν τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Είναι απαραίτητο η νέα συνθήκη να επιβάλλει γενναίες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, να τερματίσει την αποδάσωση και να προβλέπει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές.

Greenpeace