Τα σκουπίδια στις Κυκλάδες θα διπλασιαστούν
Ακόμα πιο παραμελημένα σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, είναι τα νησιά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στις Κυκλάδες, το 2008 η παραγωγή ήταν περί τους 67.000 τόνους, ενώ το 2018 υπολογίζεται να φθάσει τους 95.000 τόνους και το 2028 περίπου τους 132.000 τόνους.
Οι ειδικοί στο θέμα μιλούν ακόμα και για πλωτό κέντρο ανακύκλωσης που θα περνά από τα νησιά, θα συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα ξεδιαλέγει.
Στα περισσότερα ελληνικά νησιά, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα σκουπίδια θάβονται «ατάκτως». Φωτεινές εξαιρέσεις η Κεφαλονιά, η Σύρος και η Πάρος όπου ήδη εφαρμόζουν το σύστημα της ανακύκλωσης, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει αυτό το καλοκαίρι και η Ιθάκη.
Στην Κεφαλονιά και οι επτά δήμοι του νησιού διαχωρίζουν χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό σε ειδικούς κάδους. Τα προς ανακύκλωση μεταφέρονται στην Πάτρα, ενώ εργοστάσιο για την προεπιλογή απορριμμάτων ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στο νησί. Έτσι, ο όγκος των απορριμμάτων έχει μειωθεί κατά 20- 25%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Κώστα Γαλιατσάτος.
Στο Αιγαίο τα σκήπτρα της ανακύκλωσης δείχνει να κερδίζει η Σύρος αφού σε μικρό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι ευαισθητοποιήθηκαν, εγκαταστάθηκαν ειδικοί κάδοι και μειώθηκε δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος της Σύρου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου για τη Διαχείριση του νέου ΧΥΤΑ Νίκος Αλμπανόπουλος, «τουλάχιστον 20.000 ελαστικά, που κάθε μήνα κατέληγαν στη χωματερή, τώρα ανακυκλώνονται και το ίδιο συμβαίνει και με τα καμένα λάδια που συσσωρεύονταν από τα καταστήματα».
Θετικά είναι τα μηνύματα από την Πάρο όπου το «ταξίδι της Ανακύκλωσης» άρχισε τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, σχεδόν την εποχή που τέθηκε σε λειτουργία και ο νέος ΧΥΤΑ που έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στην Πάρο και την Αντίπαρο. Τοποθετήθηκαν οι απαραίτητοι κάδοι για πλαστικό και γυαλί σε κομβικά σημεία του νησιού και ξεκίνησε συστηματική ενημερωτική εκστρατεία στους κατοίκους.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο επικεφαλής του οικολογικού κόμματος Βελγίου, Χρήστος Δουλκερίδης.
Όπως είπε, «τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των πολιτών και να παραδειγματιστούν από το γεγονός ότι έδωσαν έδρα στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων».