Ανακαλύφθηκε το γονίδιο των κηλίδων γήρατος
Γερμανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το γονίδιο εκείνο που ευθύνεται για την εκδήλωση των κηλίδων του γήρατος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity και ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση του μηχανισμού που γεννά τις λεγόμενες κηλίδες του γήρατος, αλλά και την εύρεση τρόπων καταστολής τους και συνεπώς στοχευμένης θεραπείας και επαναφοράς του δέρματος στην αρχική υγιή φάση.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο έκφρασης και λειτουργίας του γονιδίου αυτού, σε επιθηλιακά κύτταρα από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο. Το προϊόν του γονιδίου είναι μία πρωτεΐνη που δρα στην έκφραση ορισμένων άλλων γονιδίων (μεταγραφικός παράγοντας) και οδηγεί στην αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών της δομής του επιθηλιακού ιστού και των λειτουργιών των κυττάρων που τον αποτελούν σε εστιασμένο χώρο. Η δομική αυτή αλλαγή έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των κηλίδων του γήρατος. Τονίζεται πως η ενεργοποίηση του «κακού» αυτού γονιδίου κατά κύριο ποσοστό γίνεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
Οι κηλίδες γήρατος είναι στρογγυλές καστανές περιοχές του δέρματος και εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους και στα χέρια. Στην πραγματικότητα οι κηλίδες αυτές δε σχετίζονται με την ηλικία, αλλά προκαλούνται από τη μακροχρόνια έκθεση στο ήλιο, η οποία επιβαρύνει αθροιστικά τον οργανισμό με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Αν για παράδειγμα ένα άτομο 30 ετών που έχει υποστεί υπερβολική έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δυνατό να παρουσιάσει στην επιδερμίδα του κηλίδες γήρατος. Η ηλιακή ακτινοβολία μέσω των υπεριωδών ακτίνων που περιλαμβάνει, ενεργοποιεί την έκφραση του «κακού» γονιδίου σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες το κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών του Μονάχου, αρχίζοντας έτσι την αλληλουχία χημικών αντιδράσεων που οδηγούν στις κηλίδες του γήρατος.
Απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε:
1. Χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
2. Προστατεύουμε τα χείλη, τους ώμους, το πρόσωπο και το λαιμό μας.
3. Φοράμε καπέλο.
4. Αποφεύγουμε την έκθεση στο ήλιο τις ώρες που είναι έντονη η δράση του.
5. Χρησιμοποιούμε μέικ-απ.
6. Επιλέγουμε πάντα τη σκιά, έστω και αν η έκθεσή μας στον ήλιο θα είναι σύντομη.
7. Επισκεπτόμαστε τον ειδικό ιατρό αν διαπιστώσουμε κάτι ανησυχητικό.
Η ανακάλυψη του γονιδίου που ευθύνεται για την εκδήλωση των κηλίδων του γήρατος και η μελέτη του μηχανισμού δράσης του έχει ήδη αρχίσει να αναλύεται παραπέρα, ώστε να προκύψουν ειδικά προϊόντα ή μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου. Τονίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν ήδη κηλίδες γήρατος, θα πρέπει να τις ελέγχουν συχνά στον ειδικό ιατρό τους γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.
Δρ. Ιωάννης Χρηστόπουλος
Ιατρός Δερματολόγος