Μαθήματα απλής οικολογίας
Όταν φεύγει από το σπίτι ή όταν πηγαίνει για ύπνο δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσει ούτε μία συσκευή σε κατάσταση αναμονής. «Βγάζω από την πρίζα και την τηλεόραση και το στερεοφωνικό και το DVD και τον φορτιστή όταν φορτίσω το κινητό τηλέφωνο. Και το laptop εννοείται».
Έχει υπολογιστεί ότι ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30 ευρώ τον χρόνο εάν κλείνει τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή τις βγάζει από την πρίζα και δεν τις αφήνει σε κατάσταση stand by. Η Ντόρα Πετρουλά είναι μηχανικός περιβάλλοντος και επιστημονική συνεργάτιδα του WWF στην εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή. Η παραπάνω κίνησή της- να βγάζει δηλαδή τις συσκευές από την πρίζα- είναι όπως λέει είναι μία από τις καθημερινές απλές συνήθειές της με στόχο έναν όσο το δυνατόν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Για την ίδια με τα 3 χρόνια δουλειάς και δράσης στην WWF και άλλα 3 νωρίτερα σε περιβαλλοντικό ινστιτούτο στην Ολλανδία ήταν εύκολο να μετατρέψει σε τρόπο ζωής τη φροντίδα, την έγνοια για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως λέει όμως, όλοι οι πολίτες μπορεί να υιοθετήσουν απλές συνήθειες, σαν τις δικές της, στην προσπάθεια για έναν τρόπο ζωής που επιφέρει το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Θέλουν μόνο λίγο σκέψη και λίγο παραπάνω διάθεση» τονίζει στα «ΝΕΑ».
Δεν κοστίζουν τίποτα
Οι περισσότερες από αυτές όχι μόνο δεν είναι περίπλοκες και δαπανηρές αλλά δεν κοστίζουν σχεδόν καθόλου. Κλιματιστικό υπάρχει στο σπίτι όπου μένει μαζί με τη μητέρα της στην Πειραϊκή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι μένει συνέχεια ανοιχτό επιβαρύνοντας το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα και τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. «Χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε περισσότερο τον ανεμιστήρα». Όφελος στην τσέπη της αλλά και στο περιβάλλον επιτυγχάνει και με ακόμη μία συνήθεια- τελευταία έχει αρχίσει να τη συμμερίζεται και να την ακολουθεί πολύ κόσμος. «Όποτε χαλάνε οι παλιές λάμπες που είχαμε τις αντικαθιστούμε με ενεργειακές. Μπορεί να κοστίζουν ακριβότερα από τις απλές αλλά σε βάθος χρόνου γίνεται απόσβεση με την εξοικονόμηση ενέργειας». Όσο για τις ηλεκτρικές συσκευές, από τότε που άρχισε η ανακύκλωση συσκευών έχει ανακυκλώσει αρκετές, ενώ όποια καινούργια αγοράζουν προσέχουν να είναι ενεργειακή κλάσης Α. «Για παράδειγμα το ψυγείο που θα αγοράσω, διότι σύντομα θα μετακομίσω σε δικό μου σπίτι, θα φροντίσω να είναι ενεργειακής κλάσης Α plus».
Φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και για το φαγητό
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ συνήθειες ακολουθούν μαζί με τη μητέρα της και στην αγορά τροφίμων ή στο μαγείρεμα.
«Μαγειρεύουμε συνήθως σε χύτρα ταχύτητας και γενικά προσπαθούμε να ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής ή βιολογικά». Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα ή καθόλου χημικά στα ζαρζαβατικά κι έτσι και ποιοτικά είναι και δεν έχει επιβαρυνθεί το περιβάλλον.
Οι φιλικές προς το περιβάλλον απλές πρακτικές της δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεχνούν να κατεβάζουν την τέντα το πρωί για να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία και να την ανεβάζουν το βράδυ προκειμένου να μπαίνει δροσιά στο σπίτι.
Οι σακούλες
Στις αγορές επίσης προσπαθεί όσο γίνεται να αποφεύγει τη χρήση πλαστικής σακούλας και να χρησιμοποιεί την σακούλα πολλαπλών χρήσεων. Άλλωστε μία τέτοια δεν κοστίζει παραπάνω από 1-2 ευρώ. Η μοναδική ίσως ακριβήοικολογική παρέμβαση που έκαναν στο σπίτι ήταν στα τζάμια και τα κουφώματα.
Αντικατέστησαν τα ξύλινα με αλουμινίου, αλλά παρατηρούν σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία.
Πολλές φορές η κ. Πετρουλά παροτρύνει και τη μητέρα της να ακολουθεί πιο οικολογικές συνήθειες.
«Συχνότερα τη συμβουλεύω να περιορίζει τη χρήση κλιματιστικού και όποτε το ανοίγει να έχει κλειστά τα παράθυρα. Σιγά σιγά έχει αρχίζει να εφαρμόζει ό,τι της λέω».