
Χημική ουσία που βρίσκεται στη σοκολάτα, το τσάι, τα σταφύλια και τα μπλε μούρα μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με πείραμα που έγινε σε ποντίκια.
Η έρευνα του Salk Institute ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτη για το αν η επικατεχίνη έχει την ίδια θετική επίδραση και στη μνήμη των ανθρώπων.
Το αποτέλεσμα του πειράματος, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Neuroscience’, υποδεικνύει ότι η ουσία επικατεχίνη βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άσκηση.
Ωστόσο οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, γεγονός το οποίο ενδεχομένως εξουδετερώνει τα πιθανά οφέλη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr.Henriette van Praag, συνέκριναν τα ποντίκια που ελάμβαναν κανονική διατροφή, με αυτά που έλαβαν τροφή ενισχυμένη με επικατεχίνη.
Τα ποντίκια που έλαβαν την ουσία αυτή και ακολούθησαν άσκηση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση μνήμης. Βελτιωμένη μνήμη παρουσίασαν και τα ποντίκια που έλαβαν μόνο επικατεχίνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με αυτά που ασκήθηκαν.
Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να εξεταστεί η επίδραση της επικατεχίνης σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας και στη συνέχεια σε ανθρώπους, σε συνδυασμό με ελαφριά άσκηση.
Ο Dr. Mark Mattson, του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρατος των Η.Π.Α δήλωσε ότι το εύρημα είναι σημαντικό, καθώς ενδεχομένως η μνήμη θα μπορεί να βελτιωθεί με τη λήψη μιας χημικής ουσίας και την άσκηση.

Για το λόγο αυτό συνιστά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με –ίσως-μικρή ποσότητα σοκολάτας, καθώς το να τρώει κανείς πολλή σοκολάτα οδηγεί σε αύξηση του βάρους, πιθανόν, χωρίς σημαντική βελτίωση της μνήμης.