promotional banner

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια αθώα;


Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για πιθανή σχέση ανάμεσα στα βίαια βιντεοπαιχνίδια και στην επιθετική συμπεριφορά, η ΕΕ καλεί τον συγκεκριμένο κλάδο να καθιερώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα κατάταξής τους.Υπάρχει άραγε σχέση ανάμεσα στα γραφικά των βιντεοπαιχνιδιών, όπου τα πάντα επιτρέπονται, και σε τραγικά περιστατικά βίας όπως αυτό που συνέβει το Νοέμβριο του 2007 σε σχολείο στη Φινλανδία; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες είτε απαγόρευσαν είτε ανέστειλαν την πώληση βιντεοπαιχνιδιών σαν το "Manhunt 2". Για να μην αναφερθούμε στην εξάπλωση της βίας στο δρόμο ή στο νέο φαινόμενο των επιθέσεων με μαχαίρι. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση, οι Ευρωπαίοι δεν είναι τόσο σίγουροι. Πάντως, ένα είναι σαφές, ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν με τι είδους παιχνίδια παίζουν τα παιδιά τους.

Η ΕΕ επιθυμεί να καθιερωθούν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ένας κώδικας δεοντολογίας για τις πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών σε παιδιά και ένα διαφανές και αποτελεσματικό πανευρωπαϊκό σύστημα διαβάθμισης του περιεχομένου τους.

Ο κλάδος των βιντεοπαιχνιδιών στην ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει εφέτος πωλήσεις ύψους 7,3 περίπου δις ευρώ. Η αρμόδια για τα Μέσα Επικοινωνίας Επίτροπος κα Βίβιαν Ρέντινγκ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων, τονίζοντας όμως ότι το γεγονός αυτό συνεπάγεται “αυξημένη ευθύνη εκ μέρους του κλάδου”. Χαρακτήρισε δε το σημερινό πανευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για παιχνίδια (PEGI) ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Tο σύστημα PEGI εφαρμόζεται σήμερα σε 20 χώρες· στόχος όμως είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη. Η αρμόδια για τους Καταναλωτές Επίτροπος κα Μεγκλένα Κούνεβα δήλωσε σχετικά: “Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: τόσο ο συγκεκριμένος κλάδος όσο και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να κάνουν ένα επιπλέον βήμα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι γονείς είναι σε θέση να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τους ίδιους και τα παιδιά τους”.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;

1. Ο κλάδος των βιντεοπαιχνιδιών να βελτιώσει και να προβάλει περισσότερο τα συστήματα "PEGI" και "PEGI online".

2. Τα κράτη μέλη να εντάξουν το PEGI στα εθνικά τους συστήματα διαβάθμισης και να ενημερώσουν τους πολίτες τους για το σύστημα αυτό.

3. Να βρεθούν νέοι τρόποι για τον έλεγχο της ηλικίας των αγοραστών.

4. Να καθιερωθεί ένας πανευρωπαϊκός κώδικας δεοντολογίας, που θα διέπει την πώληση παιχνιδιών σε παιδιά.

Tα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν σύντομα, δεδομένου ότι ολοένα περισσότερο τα παιχνίδια διατίθενται μέσω του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων: έως το 2010 το 33% των πωλήσεων θα γίνεται πλέον με αυτούς τους τρόπους. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιπροσωπεύει ήδη το ήμισυ των εσόδων της ευρωπαϊκής μουσικής αγοράς και έχει υπερβεί τα έσοδα της κινηματογραφικής αγοράς.

Δρ. Κανσταντίνος Βασδέκης
Κλινικός Ψυχολόγος