promotional banner

Η κατανάλωση σιταριού συμβάλλει στον διαβήτη 1


Η μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε πρωτεΐνες σιταριού μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στο διαβήτη τύπου 1 diabetes, ανακοίνωσαν Καναδοί ερευνητές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε 42 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και ανακάλυψαν ότι περίπου οι μισοί είχαν Τ-κύτταρα, του ανοσοποιητικού, που αντιδρούσαν σε μεγάλο βαθμό στο σιτάρι. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης γονίδια που συνδέονται με αυτή τη μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Fraser Scott, του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οτάβα, δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό πρέπει να βρει την τέλεια ισορροπία για να προστατεύσει τον οργανισμό από τους εξωτερικούς εισβολείς χωρίς να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του ή αντιδρώντας υπερβολικά στο περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητικό για τα έντερα όπου υπάρχει πληθώρα τροφών και βακτηρίων.

Όπως εξήγησε, η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που φέρουν ορισμένα γονίδια μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν μεγάλη αντίδραση στο σιτάρι και πιθανόν σε άλλες τροφές που υπάρχουν στα έντερα και αυτό μπορεί να αποτελέσει το αποφασιστικό κριτήριο της ισορροπίας με το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταστήσει τον οργανισμό περισσότερο πιθανό να εμφανίσει άλλα προβλήματα ανοσοποιητικού όπως διαβήτη 1.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Diabetes.’