Παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τον καθαρισμό της Βαλτικής Θάλασσας
Όπως ίσως διαπιστώσατε το περασμένο καλοκαίρι, τα θαλασσινά νερά δεν είναι πάντα καθαρά -ιδίως αυτά της Βαλτικής Θάλασσας! Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ θα παρουσιάσουν στις 16 Σεπτεμβρίου το πρωί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Βαλτικής. Σύμφωνα με αυτή, οι οκτώ παράκτιες χώρες της περιοχής θα πρέπει να συντονίσουν 15 δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης που συνοδεύει την ανακοίνωση της Επιτροπής.
Με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δέκα νέα κράτη μέλη το 2004, οχτώ από τις εννέα χώρες στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σουηδία) είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το οικοσύστημα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς τα νερά της θάλασσας είναι ρηχά (μόλις 50 ως 60 μέτρα βάθος, ενώ στη Μεσόγειο είναι 1500 μέτρα), το νερό αλλάζει αργά (μια φορά κάθε 30 χρόνια), και η μόλυνση προχωρημένη (λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, πετρελαϊκών ατυχημάτων, ναυαγίων, πυρομαχικών, χημικών όπλων, κ.ά). Ο γερμανο-ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου "Nord Stream" θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει ένα σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και να ενισχυθεί οικονομικά η περιοχή της Βαλτικής, η Επιτροπή πρότεινε στις 10 Ιουνίου μια στρατηγική για την περιοχή της Βαλτικής -στρατηγική που θα παρουσιάσει μαζί με το Συμβούλιο στους ευρωβουλευτές αύριο (16 Σεπτεμβρίου).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της στρατηγικής και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει ζωντανά αύριο, από τις 10 π.μ και μετά (ώρα Ελλάδας), μέσω του πρώτου συνδέσμου που θα βρείτε πιο κάτω.
15 συντονισμένες δράσεις για τις χώρες της Βαλτικής
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βαλτική, που δεν διαθέτει ειδικό προϋπολογισμό, έχει ως στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων για διάφορες διασυνοριακές προκλήσεις, όπως είναι: ο καθαρισμός της θάλασσας από τη ρύπανση, η διασύνδεση των δικτύων ενέργειας και μεταφορών, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στα εκτενή εξωτερικά σύνορα της περιοχής.
Οι οκτώ παράκτιες χώρες της Βαλτικής θα πρέπει έτσι να συντονίσουν 15 δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης που συνοδεύει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα παραδείγματα έργων που θα γίνουν συγκαταλέγονται οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων γύρω από τη Βαλτική, καθώς και η απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στα απορρυπαντικά. Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων εξαρτάται, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Η Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσε έτσι να χρησιμεύσει ως πρότυπο και για άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αίτημα των ευρωβουλευτών η στρατηγική από το 2005
Ήδη τον Νοέμβριο του 2005, ευρωβουλευτές από τις χώρες της Βαλτικής παρέδωσαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso ένα έγγραφο για μια μελλοντική στρατηγική για την περιοχή της Βαλτικής. Το εν λόγω έγγραφο, που εκπονήθηκε από διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών, αποτέλεσε τη βάση κοινοβουλευτικής έκθεσης που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα χρόνο αργότερα.
"Η Βαλτική Θάλασσα είναι μια από τις πλέον μολυσμένες θάλασσες του κόσμου και σχεδόν μια εσωτερική θάλασσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω ότι η σουηδική προεδρία θα δώσει σάρκα και οστά στη στρατηγική και θα την καταστήσει πιο δεσμευτική", δήλωσε σχετικά η Satu Hassi, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι στόχος της σουηδικής προεδρίας είναι να εγκριθεί η στρατηγική κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από το 2010.