promotional banner

Επιφυλάξεις για το εμβόλιο στις έγκυες


Παρακινδυνευμένη θεωρούν την ενέργεια οι επιστήμονες. Κόντρα μεταξύ στελεχών των επιτροπών πανδημίας και εμβολιασμού. Νέο σοβαρό κρούσμα με 29χρονο

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της νέας γρίπης εκφράζουν μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Οι επιστήμονες θεωρούν παρακινδυνευμένη την ενέργεια αυτή, εκτιμώντας ότι λίγοι γυναικολόγοι θα τη συστήσουν στις γυναίκες. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εμβολιασμών, αλλά βγήκε εκτός ημερήσιας διάταξης, με αίτημα κορυφαίων επιστημόνων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κόντρες μεταξύ στελεχών της επιτροπής πανδημίας, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι δεν αναγνωρίζεται ο θεσμικός τους ρόλος. Η επιτροπή ζήτησε προχθές γνωμοδότηση από την επιτροπή εμβολιασμών, προκειμένου να αποφασίσει ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά της νέας γρίπης.

«Δεν υπάρχει λόγος να έρθουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό αν πρόκειται να βρίσκονται σε συνθήκες αποκλεισμού», λέει η κ. Αντωνία Ιωσηφίδου

Οι υπεύθυνοι της επιτροπής εμβολιασμών απάντησαν ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους και πως δεν μπορούν να λειτουργούν ως «σύμβουλοι» της επιτροπής πανδημίας. Το κλίμα έχει βαρύνει και ενδεικτικό είναι ότι ζητήθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να ορίσει ποιο από τα δύο όργανα θα λάβει τη σχετική απόφαση!

Πηγές από τις επιτροπές αναφέρουν ότι η απόφαση είναι πολύ σοβαρή, καθώς έχει προκύψει μία σειρά από προβλήματα σε σχέση με τον εμβολιασμό. Εκτός από το θέμα των εγκύων, ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας έως 6 ετών, καθώς δεν έχει ληφθεί -προς το παρόν- μέριμνα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται και για το πώς θα υλοποιηθεί ο μαζικός εμβολιασμός. Η επιτυχία του -σημειώνουν- εξαρτάται από το αν θα ενταχθούν ενεργά στον προγραμματισμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί. Η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα θεωρείται ότι συμβάλλει κάθε χρόνο στον επιτυχή εμβολιασμό για την εποχική γρίπη.

Προβληματισμός υπάρχει για τις δομές του ΙΚΑ και των μεγάλων Ταμείων. Αν οι ασφαλισμένοι έρθουν αντιμέτωποι με ουρές -εξηγούν- είναι πολύ πιθανό να μην εμβολιαστούν. Η καλή οργάνωση θεωρείται κρίσιμη παράμετρος και για την ασφάλεια του εμβολιασμού. Για να γίνει σωστά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, πρέπει να τηρηθεί η «ψυχρή αλυσίδα», να διατηρούνται δηλαδή τα εμβόλια σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Με δεδομένο ότι οργανώνονται κέντρα μαζικού εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ύπαρξη ειδικών ψυγείων, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο κέντρο εμβολιασμού.

Από το υπουργείο Υγείας, πάντως, εκτιμάται ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο για σωστή οργάνωση. Αν και βρισκόμαστε μακριά από την περίοδο της έξαρσης, ένα νέο σοβαρό κρούσμα προστέθηκε χθες στη λίστα. Πρόκειται για έναν 29χρονο Γάλλο τουρίστα, ο οποίος νόσησε από τον νέο ιό της γρίπης και υποτροπίασε εκδηλώνοντας σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ο ασθενής εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωληνώθηκε και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ