promotional banner

Να αφήσουμε το μωρό να κλαίει; Συμβουλές


Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όταν η μέθοδος «αφήστε το να κλάψει», η μοναδική που γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, είναι τόσο ανελέητη; Κι όμως, υπάρχουν λιγότερο σκληροί τρόποι, όπως βεβαιώνει μια εξαντλημένη μητέρα ενός μωρού 15 μηνών.

Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου για πολλούς νέους γονείς αρχίζει η ώρα του μαρτυρίου. Και σίγουρα για μένα. Ο γιος μου Λούις δεν κοιμάται πολύ κι επομένως δεν κοιμάμαι κι εγώ. Κι επειδή δεν καταφέρνω να τον κάνω να κοιμηθεί, γεμίζω ενοχές, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμη πιο κουρασμένη. Υπερβολικά κουρασμένη. Κι αυτό τις καλές μέρες. Έτσι εξηγούνται τουλάχιστον οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μου και αυτή η συνεχής αίσθηση της αϋπνίας που προκαλεί ναυτία. Αυτό που δεν εξηγείται είναι γιατί δεν αφήνω το μωρό μου να πλαντάξει στο κλάμα μέχρι να παραδοθεί εξαντλημένο στην αγκαλιά του Μορφέα. Αλλά δεν είχα υπογράψει τίποτε τέτοιο στο συμβόλαιο της μητρότητας. Και θα είχα δοκιμάσει κάποια άλλη μέθοδο αν το 99% της βιβλιογραφίας στο θέμα αυτό δεν απετελείτο από παραλλαγές της ίδιας μεθόδου.

Φαύλος κύκλος
Πραγματικά αναρωτιέμαι: ο μοναδικός τρόπος για να κοιμηθεί το μωρό σου είναι να το αφήσεις να κλαίει; Κανένας δεν ανησυχεί από το πιθανό κακό που θα μπορούσε να του προκαλέσει; Και όλοι οι γονείς πέφτουν θύματα ενός φαύλου κύκλου στον οποίο είτε δεν κοιμούνται οι ίδιοι είτε στέλνουν τα παιδιά τους στο διάολο με εισιτήριο χωρίς επιστροφή; Αυτό που χρειάζομαι είναι ένας «τρίτος δρόμος», μια μέση οδός ανάμεσα στο σόλο κλάμα του και τη δική μου αϋπνία. Μέχρι στιγμής, έχω περάσει αμέτρητες ώρες να κάθομαι από πάνω του ή δίπλα στο κρεβάτι του για να αποκοιμιέται κι έπειτα να κοιμάμαι κι εγώ για λίγο, πριν ξυπνήσει κι αρχίσουμε από την αρχή. Μέχρι που τον παίρνω στο δικό μου κρεβάτι όπου περνάω άλλες αμέτρητες ώρες με αυτόν να στριφογυρίζει κι εμένα να μισοκοιμάμαι.

Η έρευνά μου για μια εναλλακτική λύση με οδήγησε στη Μίριαμ Στόπαρντ, βασίλισσα της σταυροφορίας κατά της μεθόδου «αφήστε το να κλάψει». Η Στόπαρντ πιστεύει ότι η μέθοδος αυτή όχι μόνο παραβιάζει οποιοδήποτε φυσικό ένστικτο της μητρότητας, αλλά επιπλέον κάνει το μωρό να απελευθερώνει υψηλά επίπεδα από ορμόνες του στρες, γεγονός που δεν ωφελεί στην ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου. Καλές οι ενστάσεις, αλλά από προτάσεις μηδέν. Υπέροχα...


Τρίψτε τις πατούσες του από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα

ΗΡΘΑ ΣΕ επαφή με την Τζόρτζι Μπέιτμαν, η οποία έχει ένα κατάστημα που λέγεται «Νταντάδες της νύχτας».

Πρέπει να ξέρει τι να κάνει.

Η συζήτησή μας αρχίζει καλά: με διαβεβαιώνει ότι η μισητή μου μέθοδος δεν έχει κανένα νόημα. Ωραία. Μου ξεφουρνίζει το μάντρα «μπάνιο, μασάζ, τροφή», υπογραμμίζοντας τη σημασία τού να κάνεις τα πάντα την ίδια ώρα για να «ρυθμιστεί το εσωτερικό ρολόι του παιδιού».

Ψιθυριστά
Όταν το παιδί μου διαμαρτύρεται επειδή το βάζω στο κρεβάτι, πρέπει να του μιλήσω ψιθυριστά «έτσι ώστε να σταματήσει να κλαίει για να με ακούσει». Έπειτα ας δοκιμάσω τη ρεφλεξολογία: «Αν τρίψετε τις πατούσες του από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα, θα λάβει το σήμα μιας ζεστής αγκαλιάς». Όλα αυτά ακούγονται αρκετά σωστά, μέχρι που με προειδοποιεί:

«Χρειάζεται χρόνος και υπομονή».

Η Ντέμπορα Τζάκσον, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν κλαίει το μωρό σας», προσφέρει μια διαλεκτική μέθοδο: «Πείτε του, θα μείνω μαζί σου αλλά μόνο εάν κλείσεις τα μάτια σου και βάλεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι.

Όχι εάν σηκωθείς. Έπειτα τραγουδάς ένα νανούρισμα για να μη χαθεί η ηχητική επαφή, ενώ πλησιάζεις σιγά σιγά στην πόρτα». Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρήκα τον «τρίτο δρόμο» μου: υποθέτω ότι μπορώ να τον αποκαλέσω «κίνημα αργού ύπνου», όπως το κίνημα για το φαγητό. Όπως λέει η Ντέμπορα Τζάκσον: «Οι γονείς έχετε δυο επιλογές: να αγνοήσετε το μωρό ή να μην αγνοήσετε το μωρό». Ξέρω ποια επιλογή με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου.


Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

● ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ στο μωρό ένα μαλακό αντικείμενο που του αρέσει αντί για το στήθος σας ή το μπιμπερό του ● ΔΟΚΙΜΑΣΤΕτη ρεφλεξολογία τρίβοντας τα ποδαράκια του από τα δάχτυλα έως τις φτέρνες για να αισθανθεί την αγκαλιά σας
● ΧΑΪΔΕΨΤΕτην πλάτη του κατά τη φορά του ρολογιού ● ΜΙΛΗΣΤΕ του ψιθυριστά όταν κλαίει. Έτσι, θα σταματήσει το κλάμα για να σας ακούσει
● ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ τις ώρες που συνήθως ξυπνάει και αν το ενοχλεί κάτι (θόρυβος, μυρωδιά, η θέση που κοιμάται)

● ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕένα φωτάκι νυκτός
● ΠΙΣΤΕΨΤΕότι μια μέρα θα τα καταφέρετε. Κι ότι το μωρό σας θα ωφεληθεί τελικά από την υπομονή σας.

Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00