promotional banner

Βάλτε λαχανικά στην πίτσα των παιδιών


ταν η μικρή και απαιτητική πελάτισσα παρήγγειλε τηγανητές πατάτες, ο σεφ τής το αρνήθηκε. Εκείνη πείσμωσε και στη μοναδική πρόταση που υποχώρησε ήταν το ρύζι. Η γεύση όμως της φάνηκε σχεδόν βαρετή. Γι΄ αυτό και ζήτησε κέτσαπ. Ο σεφ, αρνούμενος να της προσφέρει «πλαστικές» απολαύσεις, της ζήτησε να την ακολουθήσει στην κουζίνα. Μαζί έφτιαξαν σάλτσα ντομάτας και εκείνη έφαγε όλο το φαγητό της!

Η συμμετοχή των παιδιών στο μαγείρεμα είναι το αλατοπίπερο της συνταγής που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά! Άλλωστε, έχει περάσει εδώ και χρόνια από τη θεωρία στην πράξη: τα τέσσερα παιδιά του (η Χρυσάνθη, η Τιτίκα, η Κωνσταντίνα και ο Δημήτρης) κινούνται με άνεση στον πάγκο εργασίας. Το αποτέλεσμα; Δοκιμάζουν τα πάντα!

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, το κόλπο δεν πιάνει μόνο στα δικά του παιδιά, αλλά και στους ανήλικους «μαθητές» του, τους οποίους συγκεντρώνει κάθε Κυριακή για να τους διδάξει τα μυστικά της κατσαρόλας! Το μότο του είναι πως όταν παίζουν μαγειρεύοντας, τους ανοίγει η όρεξη.

Εκεί τους λέει και διατροφικά παραμύθια για τρόφιμα, που μάλλον οι μικροί γευσιγνώστες αποφεύγουν, με στόχο να τα αγαπήσουν. «Παραδείγματος χάριν, όταν κάνω κρέπες με λαχανικά- ένας έξυπνος τρόπος για να φάνε χόρτατους μιλώ για τα βλίτα. Τους εξηγώ πως βγαίνουν στους αγρούς και πως είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο, αφού τα συγκεκριμένα χόρτα δεν ευδοκιμούν σε άλλες χώρες. Έτσι, μαθαίνουν να αγαπούν την κάθε μυρωδιά και να την εκτιμούν- ή έστω προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπαξεβάνης.

Επικοινωνιακό τρικ. Ωστόσο, όπως λέει, το φαγητό δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και ισχυρό όπλο των παιδιών, συνεπώς μέσω των διατροφικών τους συνηθειών πιθανόν να θέλουν να μεταδώσουν συναισθήματα και προβληματισμούς. «Ο μικρός μου γιος είχε πρόβλημα με το φαγητό, με την επιμονή μας όμως τρώει πλέον τα πάντα. Ίσως να απέφευγε συγκεκριμένες γεύσεις επειδή ήταν άρρωστος για μεγάλα χρονικά διαστήματα- κολλούσε ιώσεις από τα μεγαλύτερα αδέρφια του που πηγαίνουν σχολείο. Πιθανόν όμως μέσω της άρνησής του να απαιτούσε να του αφιερώσω χρόνο. Έλειπα πολλές ώρες από το σπίτι...», συμπληρώνει.

Το «μασκάρεμα» των γεύσεων

Βασικό... συστατικό της συνταγής που λατρεύουν τα παιδιά είναι το «μασκάρεμα» των γεύσεων. «Το μπρόκολο, για παράδειγμα, έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά που αρκετούς τους απωθεί- ακόμη και τους μεγάλους. Ούτε όμως και η εικόνα του είναι τέτοια που να τους ανοίγει την όρεξη», υπογραμμίζει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Παραδέχεται όμως πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό και γι΄ αυτό κρίνεται απαραίτητη. Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι η φαντασία, γιατί μόνο ένας σεφ θα μπορούσε να σερβίρει το μπρόκολο στο τοστ! «Αρκεί να το βάλει κανείς σε ένα μπλέντερ μαζί με φέτα και βούτυρο και μετατρέπεται σε μία νόστιμη “αλοιφή”», προσθέτει ο κ. Λαζάρου.

Όμως, όπως εκμυστηρεύεται, κάποιες φορές ακόμη και ένας έμπειρος μάγειρας αναγκάζεται να καταφύγει σε μικρά και αθώα ψέματα για να ξεγελάσει τα παιδιά, έχοντας πάντα ως στόχο να τραφούν σωστά και ισορροπημένα. «Ο γιος μου δεν έτρωγε ντομάτες, απεναντίας λάτρευε τα ακτινίδια. Έτσι λοιπόν άρχισα να του σερβίρω πράσινες αντί για κόκκινες ντομάτες, του έλεγα όμως πως ήταν το αγαπημένο του φρούτο. Έπειτα από λίγο συνήθισε τη γεύση».
(ΤΑ ΝΕΑ)