Τα προϊόντα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά φαίνεται πως συμβάλλουν στη μακροχρόνια διατήρηση του σωματικού βάρους
Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά αλλά και τροφίμων και ροφημάτων με υποκατάστατα ζάχαρης είναι πλέον πολύ διαδεδομένη, καθώς θεωρείται ότι μειώνουν τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και καθιστούν ευκολότερη τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity σύγκρινε την κατανάλωση προϊόντων με υποκατάστατα ζάχαρης και με μειωμένα λιπαρά, ανάμεσα σε μία ομάδα ατόμων που ανέκαθεν είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και σε μία ομάδα ατόμων που στο παρελθόν υπήρξαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά έχασαν βάρος και διατηρήθηκαν σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι τα άτομα και των δύο ομάδων ακολουθούσαν μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες και διαιτητικό λίπος. Τα άτομα ωστόσο που κάποτε ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατανάλωναν λιγότερο λίπος και περισσότερα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (πχ γαλακτοκομικά προϊόντα και dressing), χρησιμοποιούσαν περισσότερες στρατηγικές για τη διαιτητική μείωση του λίπους και πρόσεχαν περισσότερο την πρόσληψη τροφής, σε σχέση με τα άτομα που είχαν ανέκαθεν φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον βρέθηκε ότι και οι δύο ομάδες κατανάλωναν ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ενώ τα άτομα που κάποτε είχαν αυξημένο βάρος κατανάλωναν τριπλάσια ποσότητα αναψυκτικών με υποκατάστατα ζάχαρης και μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τα άτομα που είχαν ανέκαθεν φυσιολογικό βάρος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση της συμπεριφοράς των ατόμων που καταφέρνουν να διατηρούν σταθερό το σωματικό τους βάρος για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που φαίνεται ότι ευνοεί την παχυσαρκία, είναι πολύ σημαντική, αφού μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη προγραμμάτων που να προάγουν με επιτυχία όχι μόνο την απώλεια σωματικού βάρους αλλά και την πρόληψη της αύξησής του.
Οκτωράτου Μαργαρίτα