Το κόμμα των πειρατών στην Ευρωβουλή
Στις ευρωεκλογές ένα σουηδικό κόμμα που ονομάζεται Piratpartie, δηλαδή το “κόμμα των πειρατών”, καταφέρνει να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για να αντιπροσωπεύεται στην Ευρωβουλή. Τι είναι όμως αυτό, που κάνει τόσο ξεχωριστό αυτό το κόμμα, και τόσο σπουδαίο επίτευγμα την είσοδό του στην Ευρωβουλή; Το κόμμα αυτό θέλει να αναμορφώσει το νομικό πλαίσιο σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, το σύστημα πατεντών όπως και να διαφυλάξει την ανωνυμία των χρηστών. Πιστεύουν, όχι μόνο, ότι αυτοί είναι αξιόλογοι στόχοι, αλλά απολύτως επιτεύξιμοι, στο σημερινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Αναμόρφωση πνευματικής ιδιοκτησίας
Σχετικά με την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, οι θέσεις του κόμματος είναι, ότι ενώ αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε για την ισορροπία μεταξύ προστασίας του δημιουργού και της προώθησης του πολιτισμού και της εξέλιξης, σήμερα αυτή η ισορροπία έχει χαθεί. Για την επαναφορά της προτείνεται η ελεύθερη αντιγραφή υλικού για μη εμπορική χρήση, η ενθάρρυνση της διανομής των αρχείων και όχι να ποινικοποίησή της, η εξέλιξη του Internet στην μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου. Η προστασία των συμφερόντων των δημιουργών, να διαρκεί πέντε χρόνια, καθώς εάν κάποιο έργο, δεν αποδώσει μέσα σε δύο χρόνια, στην πράξη δεν θα αποδώσει ποτέ.
Περισσότερα για το κόμμα και την αναμόρφωση της πνευματικής ιδιοκτησίας: http://www.piratpartiet.se/piratpartiet/english
Εναλλακτική λύση στις πατέντες φαρμευτικών εταιρειών
Οι φαρμακευτικές πατέντες εμποδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων να έχουν το κατάλληλο φάρμακο για την υγεία τους. Επίσης αλλάζει τον στόχο της έρευνας, στο να καλύψει ανάγκες των πλουσίων χωρών, από το να βοηθήσει τους χιλιάδες ανθρώπους των φτωχών χωρών να γλυτώσουν από την ελονοσία. Σύμφωνα με το κόμμα, δεν χρειάζεται να υπάρχουν φαρμακευτικές πατέντες, καθώς ο μεγαλύτερος αγοραστής φαρμάκων είναι το κράτος μέσα από τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι πληρώνεται μεγάλο κόστος σε φάρμακα, λόγω των πατεντών. Θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν κατ' ευθείαν στην έρευνα, έτσι τα φάρμακα που θα παραχθούν, να είναι φθηνά, καθώς το κόστος έρευνας έχει ήδη πληρωθεί από το κράτος.
Περισσότερα για την εναλλακτική λύση στις φαρμακευτικές πατέντες: http://www.piratpartiet.se/an_altern...utical_patents
Η κριτική του Stallman
Ο Richard Stallman, γενικά συμφωνεί με την κατεύθυνση αλλά έχει κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την πενταετή λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ελεύθερο λογισμικό έχει σχεδιαστεί να διαφυλάξει την ελευθερία των χρηστών. Εάν λήξει η πνευματική ιδιοκτησία στα πέντε χρόνια, τότε θα μπορεί το να πάρει κάποιος και να το μετατρέψει σε κλειστό λογισμικό.
Αναλυτικά η κριτική του Stallman: http://www.gnu.org/philosophy/pirate-party.html
(inout)