promotional banner

Οι γιάφκες στο πέρασμα του χρόνου


Στη γωνία Λυδίας και Αντιόπης έχει πάρει τη θέση της μια νεόκτιστη εξαώροφη πολυκατοικία, στη Μαυρικίου και στην Ανάφης τα παράθυρα παραμένουν ερμητικά κλειστά, στην Καλαμά ο χρόνος -παρά τις όποιες αλλαγές- φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ στην Πάτμου και στη Δαμάρεως η ζωή φαίνεται να έχει βρει τον ρυθμό της.

Κανένας δεν γνώριζε την ύπαρξή της, δεν είχε δει τους ενοίκους, ενώ οι ιδιοκτήτες είχαν νοικιάσει το ακίνητό τους σε κάποιον που, ενώ πλήρωνε στην ώρα του, εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δεν είχε δηλώσει το αληθινό του όνομα.

Μία αποθήκη, ένα υπόγειο, ένα ισόγειο ή ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, στην περίπτωση της Δαμάρεως και ο πρώτος όροφος θα μπορούσε να είναι, ήταν μια... γιάφκα.

Οι... θαμώνες
Με συνήθεις... θαμώνες όπλα, καραμπίνες, νάρκες, χειροβομβίδες, εκρηκτικά, ρουκέτες, εκτυπωτικά μηχανήματα για τις προκηρύξεις, γραφομηχανές, πλαστές πινακίδες, περούκες..

Τρεις δεκαετίες και πλέον πέρασαν από τις πρώτες τρομοκρατικές δράσεις και σίγουρα αρκετά ήταν τα σπίτια και οι αποθήκες που κατά καιρούς είχαν χρησιμοποιηθεί από τα μέλη των οργανώσεων.

Τα σημεία, όμως, που αποδεδειγμένα αποτέλεσαν χώρο εργασίας και δράσης των τρομοκρατών είναι πολύ λίγα.

Ανω Κυψέλη, Σεπόλια, Εξάρχεια, Κάτω Πατήσια, Παγκράτι.

Σήμερα, δε, φέρουν πια τον... βαρύ οπλισμό που είχε εντοπιστεί και για το καθένα από αυτά ο χρόνος επεφύλασσε διαφορετική εξέλιξη.

Απέκτησαν ζωή τα σπίτια της 17N

Πάτμου 84, Κάτω Πατήσια
Στις 3 Ιουλίου του 2002, και ενώ νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό» ο βομβιστής Σάββας Ξηρός, «ανοίγει» η πόρτα ακόμη μιας γιάφκας την οποία είχε νοικιάσει ο 40χρονος αγιογράφος με άλλο όνομα. Οι πρώτες διερευνήσεις των αστυνομικών φέρνουν στο φως: ένα αυτόματο όπλο ούζι, δύο αυτόματα όπλα ΜΡ5, ρουκέτες 3,5 και 2,36 ιντσών, φορείς ρουκετών, έναν φορητό υπολογιστή, πολλά ακαριαία φιτίλια και καρούλια, υλικά μεταμφίεσης, πολλές χειροβομβίδες, προκηρύξεις, μεταξύ άλλων και μία του 1999, καθώς και αυτοσχέδιους εκτοξευτές ρουκετών. Στο ισόγειο της οδού Πάτμου φαίνεται ότι η ζωή έχει ξαναβρεί τους φυσιολογικούς της ρυθμούς με τους νέους ενοίκους του.

Δαμάρεως 73, Παγκράτι
Τον Ιούλιο του 2002 ακόμη μία γιάφκα της «17Ν» εντοπίζουν οι Αρχές στο διαμέρισμα του 1ου ορόφου στην οδό Δαμάρεως 73 και Φρύνης στο Παγκράτι. Στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας (24/12/89), μεγάλος αριθμός χειροβομβίδων, περούκες, ρούχα και άλλα σύνεργα μεταμφιέσεων, πυροσωλήνες, υλικά κατασκευής βομβών καθώς και αυτοσχέδιοι εκτοξευτήρες. Και σε αυτό το διαμέρισμα ο χρόνος δεν άφησε τα σημάδια του, καθώς οι νέοι ενοικιαστές άλλαξαν τη «μοίρα» του και του έδωσαν... ζωή.

Εσβησαν το παρελθόν

Λυδίας 6, Ανω Κυψέλη
Η μέχρι πριν από λίγο καιρό μονοκατοικία με τον κατάφυτο από λουλούδια κήπο της, όπου τον Μάιο του 1985 είχε εντοπιστεί μία από τις πιο γνωστές γιάφκες, άλλαξε ριζικά μορφή, σαν κάποιος να ήθελε να σβήσει κάθε ίχνος από το παρελθόν, και στη θέση της έχει χτιστεί μια πολυκατοικία. Είχε νοικιαστεί στον Χρήστο Τσουτσουβή που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στου Γκύζη και φερόταν ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη». Εκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί από τα ευρήματα όταν άνοιξαν την πόρτα. Αντίγραφα προκηρύξεων, ένας πολύγραφος, υλικά κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, πυροκροτητές, καθώς και μια προκήρυξη με την οποία η «Αντικρατική Πάλη» αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου.

Εγινε αποθήκη

Καλαμά 25, Σεπόλια
Από μια βλάβη στα υδραυλικά αποκαλύφθηκε τυχαία ότι στο ημιυπόγειο διαμέρισμα υπήρχε βαρύς οπλισμός, υλικά μεταμφίεσης και 386 κλειδιά σπιτιών και οχημάτων. Για ένα από αυτά τα κλειδιά οι Αρχές είχαν ισχυριστεί ότι ανήκε σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» για τη διαφυγή των δραστών μετά τη δολοφονία δύο αστυνομικών τον Ιανουάριο του 1980. Η συγκεκριμένη γιάφκα είχε συνδεθεί όχι μόνο με το όνομα του Τσουτσουβή, αλλά και του Λεσπέρογλου, του Μπουκουβάλα και του Μπαλάφα.

Το διαμέρισμα πια χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος και όχι ως κατοικία, εφόσον κανένας δεν ενδιαφέρεται για το υπόγειο που -σύμφωνα με την αστυνομία- είχε νοικιάσει με το όνομα Νίκος Μανιατόπουλος ο Γιώργος Μπαλάφας.

Κλειστά παράθυρα

Ανάφης 23-25, Κυψέλη
Στο υπόγειό της είχε ανακαλυφθεί το 1990 η γιάφκα του Μιχάλη Πρέκα.

Σήμερα τα ξεθωριασμένα παράθυρα είναι σχεδόν πάντα κλειστά, ενώ περίοικοι λένε ότι κατά διαστήματα το διαμέρισμα κατοικείται από αλλοδαπούς, που, όμως, δεν μένουν για μεγάλα διαστήματα. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Μ. Πρέκα όσο και από τον Χρ. Μαρίνο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κανείς δεν θυμάται

Μαυρικίου 12, Εξάρχεια
Τον Νοέμβρη του 1990 μια βόμβα σκάει στα χέρια του Κυριάκου Μαζοκόπου, μέσα στο μικρό δωμάτιο στην οδό Μαυρικίου 12, στα Εξάρχεια. Ο Κυριάκος Μαζοκόπος καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε το 1995. Πλούσια ήταν και εδώ τα ευρήματα για την αστυνομία, καθώς βρέθηκαν 17 νάρκες κατά προσωπικού, τρεις αντιαρματικές νάρκες, οκτώ αμυντικές χειροβομβίδες, ένα 38αρι, ένα 32άρι περίστροφο, ένα πιστόλι φωτοβολίδα, δύο αεροβόλα, πέντε κομμένες καραμπίνες, δύο δίκαννα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, πυροκροτητές, ένας φορητός ασύρματος, ένας πολύγραφος, κείμενα του ΕΛΑ, κλειδιά και μια κλεμμένη μοτοσικλέτα.

Σήμερα, τίποτα δεν μαρτυρεί το παρελθόν του διαμερίσματος. Τα παράθυρα του υπογείου κλειστά και κανένας από τους γείτονες δεν θυμάται ή δεν θέλει να θυμάται...

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ


Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00