Ανθυγιεινές και παχυντικές τροφές επιλέγουν να τρώνε στο σχολείο, τις οποίες προμηθεύονται συνήθως από κοντινά καταστήματα. Τρίτη στη λίστα με τα υπέρβαρα παιδιά στην Ευρώπη η Ελλάδα «E» 21/9
Τις πιο ανθυγιεινές και παχυντικές τροφές επιλέγουν οι μαθητές να τρώνε στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι τα κυλικεία είναι πλέον υποχρεωμένα να διαθέτουν συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία δεν βλάπτουν την υγεία και δεν παχαίνουν.
Ετσι όταν τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν τις τροφές που θέλουν στα κυλικεία, ψωνίζουν από τα κοντινά -εκτός σχολείου- καταστήματα τσιπς, σάντουιτς, παγωτά και γλυκά, τα οποία συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από λιπαρές ουσίες.
Μετεξεταστέοι στη διατροφή οι μαθητές
Οι σχολικές επιτροπές των σχολείων έχουν την αρμοδιότητα να συγκροτούν Επιτροπές Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου και συνήθως αυτό γίνεται, αλλά τα παιδιά βρίσκουν τρόπους να προμηθεύονται αυτά που θέλουν χωρίς να περάσουν από το κυλικείο του σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί επίσης δίνουν οδηγίες στους γονείς να προσέχουν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, αλλά όπως οι ίδιοι τονίζουν, δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η χώρα μας να έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κακές διατροφικές συνήθειες που απέκτησαν τα παιδιά (σ.σ.: και οι γονείς τους), στη μειωμένη δραστηριότητα και σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και γι αυτό τον λόγο πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε ξεκινήσει μια σχετική έρευνα όσον αφορά τους μαθητές, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν ανακοινώθηκαν, ούτε και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Πολιτεία προκειμένου να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να προστατεύσει τους μαθητές από τη μάστιγα της εποχής, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τόσο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα τελευταία 15 χρόνια τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ, όπως αποκάλυψε η Ομάδα Μελέτης της διεθνούς Παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Αύξηση βάρους
Σε σύγκριση με την περασμένη 20ετία σήμερα εμφανίζεται αύξηση του βάρους στα αγόρια ηλικίας 7 έως 17 ετών, ενώ στα κορίτσια αύξηση βάρους παρατηρείται έως τα 13, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται. Πρόσφατες μελέτες στη Β. Ελλάδα έδειξαν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων ανερχόταν σε 22,6% και των παχύσαρκων σε 11,6%, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών είναι 12,5% και των παχύσαρκων 5,2%.
Οσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι απέκτησαν κακές διατροφικές συνήθειες από τα σπίτια τους αφού οι γονείς είναι πολυάσχολοι και επιλέγουν πολύ συχνά το φαγητό από το εστιατόριο της γειτονιάς και όχι το σπιτικό.
Οσο για τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, στα περισσότερα σπίτια είναι... ξεχασμένη. Ετσι παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολικά κυλικεία έχουν επιλεγμένα τρόφιμα, τα παιδιά δεν τα προτιμούν, δεδομένου ότι είναι εθισμένα στο γρήγορο φαγητό και δύσκολα το αποχωρίζονται.
Δεύτερος και εξίσου σοβαρός λόγος είναι η έλλειψη άσκησης. Μεγάλο ποσοστό παιδιών και νέων δεν αθλούνται καθόλου, αλλά ούτε παίζουν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να τρέχουν. Αντίθετα το παιχνίδι τους είναι περιορισμένο μέσα στο σπίτι και συνήθως βρίσκονται σε πλήρη ακινησία μπροστά σε τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Συμβουλές από τους διαιτολόγους
* Τα παιδιά πρέπει απαραίτητα να παίρνουν πρωινό καθημερινά, γιατί μετά τρώνε παχυντικές τροφές στο σχολείο.
* Να τους δίνουν μαζί στο σχολείο τροφές νόστιμες και θρεπτικές, για να μην παίρνουν από τα κυλικεία ακατάλληλα τρόφιμα.
* Να τρώνε όλοι μαζί στο τραπέζι όσο πιο συχνά γίνεται.
* Το οικογενειακό τραπέζι να περιέχει κάθε εβδομάδα όσπρια, ψάρια, λαχανικά, φρούτα.
* Να αλλάξουν και οι γονείς διατροφική συμπεριφορά και ν αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά.
* Να μην πιέζουν συνεχώς τα παιδιά, διότι αυτό συνήθως οδηγεί στην πολυφαγία.
* Να μην αφήνουν τα παιδιά να κάθονται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
* Να ωθούν τα παιδιά σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
* Να ενθαρρύνουν οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει το παιδί, προκειμένου να αδυνατίσει.
ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ
Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων
* Σάντουιτς-τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο.
* Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.
* Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
* Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.
* Τυρόπιτα - σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.
* Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
* Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
* Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
* Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml το γάλα - κακάο, έως 330 ml το άσπρο).
* Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150 ml.
* Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).
* Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
Κυλικεία Γυμνασίων - Λυκείων - Νυχτερινών Σχολείων
* Ολα τα είδη που παρέχουν τα κυλικεία των δημοτικών και επιπλέον:
* Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
* Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
* Χαλβάς - παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
* Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr
Παρεμβάσεις
Τάσος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος
Απαραίτητα το πρωινό και η φυσική δραστηριότητα
Τα Ελληνόπουλα τρώνε κυρίως, εκτός σπιτιού, φαγητά πλούσια σε λίπος και αλάτι, το οποίο είναι μεν νόστιμο αλλά παράλληλα ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Σε μεγάλο βαθμό αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της παχυσαρκίας.
Στα σχολεία υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση για τα κυλικεία, αλλά δεν τηρείται αυστηρά και τα παιδιά αγοράζουν σοκολάτες, παγωτά κ.ά. Ετσι και στο σχολείο υπερκαταναλώνουν θερμίδες. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι νέοι δεν τρώνε πρωινό μετά στο σχολείο τρώνε παχυντικές τροφές. Συνεπώς το πρωινό είναι απαραίτητο, αλλά και οι γονείς πρέπει να ετοιμάζουν στα παιδιά κάτι καλό για να το παίρνουν μαζί τους στο σχολείο.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Τα παιδιά ολοένα και πιο πολύ κάθονται μπροστά σε υπολογιστή και τηλεόραση και δεν κινούνται καθόλου. Ταυτόχρονα και οι γονείς έχουν κακές διατροφικές συνήθειες, αφού δεν μαγειρεύουν στο σπίτι. Συνεπώς και οι γονείς πρέπει ν αλλάξουν διατροφική συμπεριφορά και να βάζουν στο τραπέζι ψάρια, όσπρια, σαλάτες και φρούτα και να τρώνε όλοι μαζί στο τραπέζι, γιατί αυτό βοηθάει πολύ τα παιδιά.
Νέλλη Θεοδοσίου, παιδοψυχολόγος
Η παχυσαρκία μπορεί να φέρει και μελαγχολία
Η παχυσαρκία προκαλεί στα παιδιά φόβο, ανασφάλεια, άγχος, κόμπλεξ κατωτερότητας, κακή εικόνα σώματος και συνολικά κακή εικόνα του εαυτού τους. Αν δεν υπάρχει από το σπίτι ενθάρρυνση, ενίσχυση και κουβέντα, τότε το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί και να έχουμε μελαγχολία, άρνηση για το σχολείο, ψυχοσωματικά προβλήματα.
Τα παχύσαρκα παιδιά δέχονται και την κοροϊδία από τα άλλα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες. Οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να βοηθήσουν τα παιδιά τους και κυρίως να μην είναι οι ίδιοι παχύσαρκοι. Οφείλουν επίσης να τα στηρίζουν ψυχολογικά μέχρι να αδυνατίσουν και αν δεν τα καταφέρουν, να ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς.
Επίσης να τους μειώσουν το χαρτζιλίκι και να τους δίνουν από το σπίτι για το σχολείο σωστή τροφή. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ν αποτελούν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους, να είναι το πρότυπό τους.
• Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
• Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
• Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
• Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
• Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00