Αναπτύσσεται τεστ ανίχνευσης της γρίπης πριν τα πρώτα συμπτώματα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke αναπτύσσουν ένα τεστ που, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα προσδιορίζει με μία μόνο σταγόνα αίματος ποιος θα αρρωστήσει από γρίπη πριν να εκδηλωθούν τα πρώτα ρινικά συμπτώματα και εμφανισθεί πυρετός. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν το τεστ σε εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που μένουν σε κοιτώνες φοιτητικών εστιών, οι οποίοι θα αναφέρουν καθημερινά εάν έχουν συμπτώματα συναχιού ή γρίπης. Εφόσον κάποιος φοιτητής αναφέρει παρόμοια συμπτώματα, οι ερευνητές θα κάνουν το τεστ όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στους φαινομενικά υγιείς φίλους και συγκατοίκους του, οι οποίοι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Καθώς η γρίπη είναι μεταδοτική ακόμη και 24 ώρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, εξηγούν οι ερευνητές, όταν έχεις μια ομάδα ατόμων που μένουν μαζί και μπορείς να εντοπίσεις ποιος είναι πιθανόν να εκδηλώσει τη νόσο, οι προληπτικές παρεμβάσεις θα είναι πιο αποτελεσματικές.
Με τη νέα γρίπη (H1N1 του 2009) να πλήττει περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, οι επιστήμονες ενδέχεται να μάθουν νωρίτερα απ' ό,τι αναμένουν πόσο αποτελεσματικό είναι το τεστ που αναπτύσσουν. Το τεστ αυτό βασίζεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει μία λοίμωξη πολύ πριν να παρουσιασθούν τα πρώτα συμπτώματα και, σε αντίθεση με τα σημερινά τεστ που δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό σε αυτό το στάδιο, εντοπίζει ανεπαίσθητες μοριακές μεταβολές που παρουσιάζονται καθώς τα γονίδια ενεργοποιούνται για να καταπολεμήσουν ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις.
Σε συνεργασία με συναδέρφους τους στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και στο Λονδίνο, οι ερευνητές του Duke εισήγαγαν αρχικά διάφορους ιούς στο ρινικό σύστημα υγιών εθελοντών, τους οποίους στη συνέχεια έθεσε σε απομόνωση. Συλλέγοντας καθημερινά δείγματα αίματος, σιέλου και ρινικού υγρού, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε το βασισμένο στο RNA αποτύπωμα που ξεχώριζε τους ασθενείς από τους μη ασθενείς, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και λίγες μόνο ώρες μετά την έκθεση στον ιό.
Τώρα, η ομάδα του Duke θα προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε πραγματικές συνθήκες. «Οραματιζόμαστε να αναπτύξουμε ένα τεστ που θα είναι τόσο εύχρηστο όσο και οι μετρητές σακχάρου», δήλωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, εκτός του προσυμπτωματικού τεστ, η μελέτη στους φοιτητικούς κοιτώνες θα μπορούσε να προσφέρει και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς μεταδίδεται η γρίπη εντός των κοινοτήτων, καθώς οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν και τις «κοινωνικές πλευρές» της λοίμωξης, όπως για παράδειγμα πόσο κοντά πρέπει να βρεθείς στον ασθενή για να προσβληθείς από τον ιό.
Εφόσον το τεστ αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τον FDA εντός των επομένων δύο ετών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε στρατόπεδα, κολέγια, οίκους ευγηρίας ή ακόμη και νοσοκομειακές μονάδες εντατικής θεραπείας.
• Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
• Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
• Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
• Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
• Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00