promotional banner

Οι παχύσαρκοι «παρουσιάζουν σοβαρή εκφύλιση του εγκεφάλου»


Ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ανθρώπων είναι πρόωρα γερασμένος και σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους, υποδεικνύει η πρώτη σύγκριση του είδους. Η παχυσαρκία συνδέεται με «σοβαρή εκφύλιση του εγκεφάλου» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων ατόμων που εξετάστηκαν περιείχαν 8% λιγότερο ιστό και έμοιαζαν να είναι 16 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία, καταλήγει η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Brain Mapping.

Η ανησυχητική συρρίκνωση καταγράφηκε ακόμα και σε άτομα που ήταν απλώς υπέρβαρα. Οι εγκέφαλοί τους είχαν 4% μικρότερο όγκο και έμοιαζαν να έχουν γεράσει πρόωρα κατά 8 χρόνια, πάντα κατά μέσο όρο.

Η έρευνα συνδέει την παχυσαρκία με συρρίκνωση του εγκεφάλου, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει ότι το ένα φαινόμενο προκαλεί το άλλο. Μια εναλλακτική εξήγηση θα ήταν ότι ο τρόπος ζωής των παχύσαρκων βλάπτει έμμεσα τον εγκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση, «πρόκειται για σημαντική απώλεια ιστού η οποία εξαντλεί τους νοητικούς πόρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που επιτίθενται στον εγκέφαλο» υποστηρίζει ο Πολ Τόμσον, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και επικεφαλής της μελέτης.

«Η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση του σωματικού βάρους υπό έλεγχο μπορούν να διατηρήσουν υγιή τον γηράσκοντα εγκέφαλο και δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας» συνιστά ο ερευνητής σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Η έρευνα βασίστηκε σε σύγκριση ανάμεσα σε τομογραφίες 94 ανθρώπων στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους, από τους οποίους κανένας δεν παρουσίαζε σημεία άνοιας.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (BMI, το βάρος σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα). Όσοι είχαν BMI από 18,5 έως 20 κατατάχθηκαν στην ομάδα φυσιολογικού βάρους, όσοι είχαν BMI από 25-30 θεωρήθηκαν υπέρβαροι, και όσοι είχαν δείκτη άνω του 30 μπήκαν στη λίστα των παχύσαρκων.

Οι παχύσαρκοι παρουσίαζαν συρρίκνωση στον πρόσθιο και κροταφικό λοβό (μνήμη, σχεδιασμός), καθώς και στην ακροπρόσθια έλικα του προσαγώγιου (προσοχή και εκτελεστικές λειτουργίες), τον ιππόκαμπο (μακροπρόθεσμη μνήμη) και τα βασικά γάγγλια (κίνηση).

Στους υπέρβαρους καταγράφηκε εκφύλιση στα βασικά γάγγλια, τον ακτινωτό στέφανο, τη λευκή ουσία και το βρεγματικό λοβό.