promotional banner

Ο χάρτης της ευρυζωνικής Ελλάδας


Σε πόση απόσταση από το σπίτι μου είναι το τηλεπικοινωνιακό κέντρο της περιοχής μου; Πόσα και ποια Wi-Fi hotspots βρίσκονται στη γειτονιά, στην πόλη που μένω, κι αυτά είναι ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα ή καφέ-εστιατόρια;

Οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα και σε άλλα είναι μόλις λίγα «κλικ» μακριά σας. Και το πρώτο κλικ που πρέπει να κάνετε είναι στη διεύθυνση http://mapsrv1.terra.gr/eettutilities/map.aspx, όπου βρίσκεται το Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Πρόκειται για ένα χρηστικό εργαλείο που χαρτογραφεί την κάλυψη ευρυζωνικών υπηρεσιών της χώρας μας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει άμεσα στον ευρυζωνικό χάρτη σε ποιες περιοχές της χώρας παρέχονται ευρυζωνικές υπηρεσίες, ενώ με το χάρτη ταχυτήτων μπορεί να δει με λεπτομέρεια -σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου-την κάλυψη σε υπηρεσίες ADSL ή IPTV. Επίσης πληκτρολογώντας μια οποιαδήποτε διεύθυνση (π.χ. οδός-αριθμός-πόλη) ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για την ακριβή απόσταση της διεύθυνσης αυτής από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο.

Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) που υπάρχουν σε απόσταση έως 50 χλμ. από το σημείο που τον ενδιαφέρει (π.χ., το σπίτι ή το γραφείο του). Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας π.χ. τη διεύθυνση Φειδίου 12, Αθήνα (όπου και τα γραφεία της «Απογευματινής») διαπιστώνουμε ότι σε απόσταση 50 χλμ. υπάρχουν 158 σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης (ξενοδοχεία, εμπορικά και καφέ-εστιατόρια), όσα δηλαδή έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων, τα οποία είναι ταξινομημένα ανάλογα με την απόστασή τους από το σημείο ενδιαφέροντος. Για περαιτέρω διευκόλυνση των καταναλωτών, το σύστημα διαθέτει επίσης λίστα με τους συνδέσμους για τις ιστοσελίδες των παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών ADSL. Ακόμη ο χρήστης μπορεί να κάνει «κλικ» στον Κόμβο Μετρήσεων Ευρυζωνικών Συνδέσεων, όπου μπορεί να «τεστάρει» τη σύνδεσή του με μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία.

Ενδιαφέρον εγχείρημα. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε -και όπως το επισημαίνει η ΕΕΤΤ- ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο χάρτη δίνουν μόνο μια ένδειξη της ταχύτητας σύνδεσης και ισχύουν μόνο σε ιδανικές συνθήκες. Και οι πάντες ξέρουν ότι συνήθως οι ταχύτητες συνδέσεων είναι μικρότερες των ιδανικών. Ως εκ τούτου οι χρήστες θα πρέπει να απευθύνονται στον πάροχό τους για να ενημερωθούν για τα ακριβή χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους.