promotional banner

Οδηγός διαχείρισης χρημάτων για φοιτητές


Δε βγαίνεις για νοίκι; Δε σου μένει μία για να πιεις και συ μια μπύρα σα φοιτητής; Μη τα ρίχνεις όλα στους άλλους, την καταραμένη την κοινωνία, την κυβέρνηση και την οικονομική ύφεση. Δες τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τα οικονομικά σου.

Τα νοίκια είναι ακριβά, οι λογαριασμοί έχουν την τάση να φουσκώνουν, τα έξοδα μετακίνησης με τα δημόσια μέσα είναι πολλά και αν χρησιμοποιείς και αυτοκίνητο το πορτοφόλι σου θα πρέπει να είναι το λιγότερο γενναιόδωρο.

Ωστόσο, αν τα έξοδα σου υπερβαίνουν τα έσοδα, το πρόβλημα δεν είναι τα πάγια έξοδα διαβίωσης αλλά τα έξοδα που δε φαίνονται πουθενά και κυρίως οι μικροαγορές.

Καταγραφή των εξόδων

Κάνε κάτι που ίσως δεν έχεις κάνει ποτέ ξανά. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε όλα τα έξοδα της ημέρας, από τσίχλες και εφημερίδες μέχρι κάθε απερίσκεπτη αγορά της στιγμής. Καν’ το αυτό για περίπου δυο μήνες και πέρνα τα νούμερα σε προγράμματα όπως το Ascendo (για το Windows Mobile ή Blackberry) ή δωρεάν ιστοσελίδες διαχείρισης οικονομικών όπως το mint.com ή το wesabe.com και με τα γραφήματα που θα σου βγάλουν θα καταλάβεις που είναι η τρύπα.

Όταν δεις που ξοδέψεις άσκοπα σφίξε το ζωνάρι και θα δεις τα οικονομικά σου να βελτιώνονται αμέσως.

Κάτι άλλο σημαντικό είναι ο εγκέφαλος μας που δυστυχώς έχει μια «αντιοικονομική» συνήθεια: Αν τον βάλεις να διαλέξει μεταξύ μιας μικρής σε σημασία απολαβής και ενός μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου κέρδους θα διαλέξει συνήθως το πρώτο. Είναι μια μάχη μεταξύ της λογικής και της συναισθηματικής πλευρά και η τελευταία δεν «βλέπει» πολύ μακριά. Δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε καθηγητές του Χάρβαρντ.

Αυτοματοποίησε τις πληρωμές σου

Για να μην έχεις τέτοια προβλήματα, δώσε πάγιες εντολές στην τράπεζα σου για την εξόφληση λογαριασμών τηλεφωνίας, ρεύματος, νερού. Από όσα μένουν μοίρασε ότι περισσεύει στις 4 εβδομάδες του μήνα και δεν την αγοραστική σου δυνατότητα. Όχι μόνο θα έχεις εξασφαλίσει την πληρωμή των λογαριασμών σου και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αλλά κάθε φορά που θα είσαι έτοιμος να κάνεις μια χαζή αγορά θα το σκέφτεσαι δεύτερη φορά.

Στην εποχή που ζούμε, επίσης, οι πειρασμοί είναι πολλοί. Καταναλωτισμός σημαίνει βλέπω πράγματα μπροστά μου, στις διαφημίσεις, στο ίντερνετ, στις βιτρίνες και μου δημιουργούνται σκέψεις να χώσω το χέρι στην τσέπη. Έτσι ήταν τα τελευταία 50 χρόνια σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και έτσι θα συνεχίσει να είναι ασχέτως οικονομικής κρίσης, ύφεσης και τιμής πετρελαίου.

Τι κάνεις εσύ; Ιεραρχείς

Αφού στρώσεις τα πάγια και καθημερινά έξοδα και τα προσαρμόσεις στα οικονομικά σου κάνε μια λίστα με αγορές που σκοπεύεις να κάνεις. Χώρισε τις σκέψεις αγοράς σε δύο ομάδες: Ανάγκες – Τρόπος ζωής. Συνήθως στις ανάγκες σπάνια κάνει κάποιος εκπτώσεις αλλά ίσως χρειαστεί και αυτό. Στη λίστα «τρόπος ζωής» θα δεις με μια πιο προσεκτική ανάγνωση ότι τα περισσότερα δεν τα χρειάζεσαι και θα μπορούσες να ζήσεις άνετα και χωρίς αυτά. Αφού σβήσεις αρκετά και μείνεις με τα πιο σημαντικά διάλεξε τα πιο σημαντικά των σημαντικών και βάλε τα στο πρόγραμμα.

Εκμεταλλεύσου τις προσφορές των πιστωτικών καρτών

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει κάποιος με μια πιστωτική κάρτα είναι να τη βλέπει σαν καταναλωτικό δάνειο. Αντίθετα αν τη δει σαν μέσο να αγοράζει φτηνά από το διαδίκτυο, να εκμεταλλεύεται προσφορές με άτοκες δόσεις και σαν μέσο αυτοματισμού των συναλλαγών του κερδίζει πολλά.

Πήγαινε στη τράπεζα σου, δες τι παίζει με τις πιστωτικές κάρτες -προτίμησε αυτές που δεν έχουν έξοδα συνδρομής για τον πρώτο χρόνο- και αφού την εκδόσεις δώσε στη τράπεζα πάγια εντολή να εξοφλεί το υπόλοιπο από το τραπεζικό σου λογαριασμό και να σου στέλνει ειδοποίηση στο κινητό. Αν οι αγορές σου είναι μετρημένες τότε θα δεις ότι η διαχείριση των εξόδων σου θα είναι σημαντικά πιο εύκολη. Χρήσιμη πληροφορία: Απέφευγε πάση θυσία την ανάληψη μετρητών από την πιστωτική.

Τέλος, το φοιτητικό εισόδημα προέρχεται από συνήθως από την οικογένεια αλλά όταν αυτό είναι μικρό θα πρέπει να βρεις τρόπους να το ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει να βρεις μια δουλειά που να μην είναι βάρος στις σπουδές σου και να υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του ωραρίου αν π.χ. έχεις εξεταστική. Έτσι θα έχεις επιπλέον χρήματα να κινείσαι και θα αποκτήσεις τη βασική επαγγελματική νοοτροπία που θα πρέπει να έχεις πριν αρχίσεις να ψάχνεις σοβαρή δουλειά πάνω στο αντικείμενο σου.

Βρες τρόπους να αυξήσεις το εισόδημα σου

Γενικότερα, η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις προσφέρουν αρκετές δυνατότητες απασχόλησης σε φοιτητές. Μπορείς να κοιτάξεις σε αλυσίδες έτοιμου φαγητού, καφετέριες, καταστήματα ενοικίασης DVD, delivery φαγητού και διάφορα άλλα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι η δουλειά να μην έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ασχέτως αν πληρώνει καλά ή όχι. Δε χρειάζεται από τώρα να μπεις στο κυνήγι του χρήματος. Απλώς να δουλεύεις λίγο περισσότερο και να βγαίνεις λίγο λιγότερο. Θα δεις ότι μια τέτοια κίνηση θα κάνει μεγάλη διαφορά στα οικονομικά σου.
(ΠΗΓΗ)

Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00