
Τέσσερις υγιεινοί παράγοντες τρόπου ζωής, το να μην έχει υπάρξει κάποιος καπνιστής, το σωματικό βάρος σε υγιή επίπεδα, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή φαίνεται να σχετίζονται με μείωση έως 80% του κινδύνου εμφάνισης των πιο συχνών και θανατηφόρων χρόνιων νόσων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Internal Medicine’.
Οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος και ο διαβήτης μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ένας σημαντικός αριθμός πληροφοριών έχει εμπλέξει τους τροποποιήσιμους παράγοντες τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, τη διατροφή, την άσκηση και το σωματικό βάρος στις αιτίες αυτών των νόσων.
Ο Earl Ford, του CDCP και οι συνεργάτες του, αξιολόγησαν στοιχεία 23.513 Γερμανών ενηλίκων, ηλικίας 35 έως 65 ετών. Στην αρχή της έρευνας, (1994 έως 1998), οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν στοιχεία για το βάρος και το ύψος τους, ενδεχόμενες νόσους, διατροφικές επιλογές και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής τους.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις απαντήσεις για υιοθέτηση των 4 παραγόντων τρόπου ζωής. Το να μην καπνίζουν, το μικρότερο του 30 Δείκτη Μάζας Σώματος, την άσκηση για περισσότερες από 3,5 ώρες την εβδομάδα, και την υγιεινή διατροφή. Ερωτηματολόγια μοιράζονταν στη συνέχεια κάθε 2 έως 3 χρόνια.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ακολουθούσαν έναν έως τρεις από τους παραπάνω παράγοντες, λιγότεροι από το 4% δεν είχαν υιοθετήσει κανέναν και 9% είχαν ακολουθήσει τους 4 παράγοντες. Κατά μέσον όρο, στα 7,8 χρόνια που ακολούθησαν, 2.006 συμμετέχοντες εμφάνισαν νέα περιστατικά διαβήτη, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου.
Έχοντας λάβει υπόψη το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και το επάγγελμα, όσοι ακλουθούσαν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής εμφάνιζαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χρόνια νόσο. Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν και τους 4 παράγοντες στην έναρξη της έρευνας, είχαν 78% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας χρόνιας νόσου κατά το διάστημα επανεξέτασης, σε σχέση με αυτούς που δεν ακολουθούσαν κανένα.
Οι 4 παράγοντες σχετίστηκαν με 93% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, 81% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και 36% μειωμένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.
Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου συνδέθηκε με το Δείκτη Μάζας Σώματος που ήταην χαμηλότερος του 30, ενώ ακολούθησε ο παράγοντας του να μην ήταν ποτέ κάποιος καπνιστής, οι 3,5 τουλάχιστον ώρες άσκησης και τέλος οι καλές διατροφικές συνήθειες.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα ενισχύουν τις τρέχουσες συστάσεις δημόσιας υγείας για αποφυγή του καπνίσματος, διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα, υιοθέτηση προγράμματος άσκησης και κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, με λογική κατανάλωση κρέατος.