promotional banner

Χωρίς θεώρηση θα ταξιδεύουν σύντομα οι πολίτες τριών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων


Σήμερα, οι πολίτες των περισσότερων βαλκανικών χωρών χρειάζονται θεώρηση ακόμη και για σύντομες επισκέψεις στις 25 χώρες που ανήκουν στη ζώνη του Σένγκεν. Σύμφωνα με πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής, οι πολίτες της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση για να εισέλθουν στην ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει όμως για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα σήμερα με την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Μη χάσετε τη συζήτηση το απόγευμα!

Η είσοδος στη ζώνη του Σένγκεν, που περιλαμβάνει 25 χώρες, διέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις θεωρήσεις. Μετά από το πράσινο φως του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Ιούλιο να αλλάξει ο ισχύον κανονισμός που διέπει τις θεωρήσεις για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σήμερα (16 Σεπτεμβρίου) το απόγευμα (γύρω στις 4.40 μ.μ -ώρα Ελλάδας) οι ευρωβουλευτές θα ακούσουν τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται η νέα νομοθεσία, από τον αρμόδιο επίτροπο Jacques Barrot και τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου.

Τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα χρειάζονται θεώρηση

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής (που αν εγκριθεί, θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2010), οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση για επισκέψεις σύντομης διάρκειας σε μια από τις χώρες του Σένγκεν, αν είναι κάτοχοι βιομετρικού διαβατηρίου.

Ωστόσο, οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στη ζώνη του Σένγκεν.

Αιτιολογικό της διαφοροποίησης των κριτηρίων εισόδου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρεί όλες οι απαιτήσεις που θέτει ο γενικός κανονισμός για τις θεωρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των εγγράφων, την παράνομη μετανάστευση, τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο από τη μεριά τους έχουν ικανοποιήσει τα περισσότερα κριτήρια και είναι κοντά στην πλήρωση των υπολοίπων.

"Όσο για την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να ικανοποιήσουν τα κριτήρια", δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κριτική των ευρωβουλευτών

Αυτό το Σεπτέμβριο, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια διαίρεση στο εσωτερικό των Δυτικών Βαλκανίων και να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανισότητες μεταξύ των πολιτών, ακόμη και στο εσωτερικό μιας χώρας, καθώς οι Σερβοβόσνιοι συχνά έχουν και σερβικό διαβατήριο (και δεν θα χρειάζονταν, επομένως, θεώρηση, σε αντίθεση με τους βόσνιους συμπατριώτες τους).

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης για τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ, καθώς και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή (πριν από τη δημοσίευση της επόμενης έκθεσης προόδου για τις χώρες αυτές, στην οποία θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Οκτωβρίου).

  • Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού κάθε βράδυ 15 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.
  • Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα
  • Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
  • Σχέσεις και Σεξ: 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.