promotional banner

Γιαούρτι, τροφή κατά της παχυσαρκίας και της γήρανσης


Το 35% των Ευρωπαίων είναι παχύσαρκοι και το ποσοστό αυτό αυξάνεται διαρκώς, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων τροφής και της καθιστικής ζωής. Ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει 40% περισσότερη τροφή και περπατά 1300% λιγότερη απόσταση από τον άνθρωπο του 1960. Η αλλαγή της διατροφικής λογικής στην καθημερινότητά μας δίνει τη λύση και όχι οι εξαντλητικές δίαιτες των λίγων ημερών που απλά κάνουν λίγο «χώρο» στο πρόβλημά μας και τρελαίνουν την ορμονική ρύθμιση του μεταβολισμού μας.

Το γιαούρτι παίζει το βασικό ρόλο στην υγιεινή διατροφή για τους παρακάτω λόγους:

1. είναι πιο εύπεπτο από το γάλα και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από ανθρώπους που δεν καταβολίζουν επαρκώς το γάλα ή υποφέρουν από φουσκώματα και κολίτιδα,

2. περιέχει σε αφθονία ασβέστιο και φώσφορο που είναι απαραίτητα σε όλα τα βιομόρια που συνθέτουν τον οργανισμό του ανθρώπου, από τις διάφορες πρωτεΐνες που δρουν σαν ορμόνες ή ένζυμα, μέχρι το γενετικό υλικό το γνωστό μας DNA. Τονίζεται πως τόσο το ασβέστιο όσο και ο φώσφορος απορροφώνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, όταν λαμβάνονται από το γιαούρτι,

3. παρέχει όλα τα δομικά συστατικά για τον αναβολισμό χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και ανάπτυξη των μυϊκών ινών,

4. παρέχει πλήθος απαραίτητων ιχνοστοιχείων και βιταμινών για τη λειτουργία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού,

5. αποτοξινώνει και αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος,

6. η συχνή κατανάλωσή του παίζει αντιγηραντικό και προφανώς αντιοξειδωτικό ρόλο στην επιδερμίδα,

7. δεν περιέχει πολλές θερμίδες, παρέχοντας όλα αυτά τα οφέλη χωρίς να επιβαρύνει ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο.

Η κατανάλωση γιαουρτιών με χαμηλά λιπαρά (0-2%) συνίσταται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, για κέρδος πλήθους θρεπτικών συστατικών με χαμηλό θερμιδικό αντίτιμο. Η μεγάλη γκάμα γιαουρτιών στην αγορά μας δίνει να δυνατότητα να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει γευστικά και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της απογευματινής συνήθως ή βραδινής «ανάγκης γλυκού», τρώγοντας ένα κεσεδάκι γιαούρτι με μέλι αντί της σοκολάτας.

Δρ. Ιωάννης Παπαχαραλάμπους

Ιατρός Ενδοκρινολόγος