
Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα που έχει επικάλυψη από τεφλόν και περιέχει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, δημιουργώντας ελπίδες για μια θεραπεία που μελλοντικά μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη πολλών ασθενών με διαβήτη τύπου 1 για λήψη ινσουλίνης. Το τεφλόν, ένα χημικό το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τη χρήση του στα αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής, χρησιμοποιείται στην ιατρική για περισσότερα από 30 έτη, καθώς είναι συμβατό με τους ανθρώπινους ιστούς και δεν προκαλεί επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ερευνητές έλαβαν βλαστοκύτταρα από ανθρώπινο πάγκρεας και τα έκλεισαν μέσα σε ένα θύλακα με επικάλυψη από τεφλόν. Ο θύλακας είναι φτιαγμένος από λεπτή μεμβράνη που επιτρέπει την έξοδο της ινσουλίνης, αλλά δεν αφήνει τα T-κύτταρα να εισέλθουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Η πειραματική θεραπεία δοκιμάσθηκε σε ποντίκια και οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες τους, καθώς τα εμφυτευμένα κύτταρα όχι μόνο μπόρεσαν να επιβιώσουν, αλλά παρήγαγαν επαρκή ινσουλίνη ώστε να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση της γλυκόζης από το σώμα.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Dr Iain Frame, Διευθυντής Έρευνας στον Οργανισμό Diabetes UK, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, καθώς πρόκειται για πολύ πρώιμα αποτελέσματα σε ποντίκια, η μετατροπή της τεχνολογίας αυτής σε μια πραγματική και διαρκή θεραπεία για τον ανθρώπινο διαβήτη ενδέχεται να χρειασθεί αρκετά χρόνια.