promotional banner

Η αερόβια άσκηση δεν επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη του γλαυκώματος


Τα άτομα που υποφέρουν από γλαύκωμα μπορούν να αθληθούν χωρίς φόβο επιδείνωσης της πάθησης, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Ophthalmology.

Το γλαύκωμα προκύπτει από αφύσικα υψηλή πίεση του υγρού εντός των οφθαλμών, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο και τελικά να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Είναι πιθανόν δια της αύξησης της πίεσης στα μάτια, η τακτική αερόβια άσκηση να μπορεί να συντελέσει στην πρόοδο του γλαυκώματος.

Καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων γίνεται σωματικά δραστήριος, εμπλεκόμενος σε αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία, είναι ενδιαφέρον να αναγνωριστούν οι όποιοι περιορισμοί ή προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης, ως προς την ενδοφθάλμια πίεση.

Η Δρ Ειρήνη Ασουχίδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μελέτησε πως η πίεση των οφθαλμών επηρεάζεται στους αθλητές, στους μη αθλητές και τους πάσχοντες από γλαύκωμα που κάνουν αερόβια άσκηση με ή χωρίς την χρήση διαφόρων οφθαλμικών σταγόνων για την θεραπεία του γλαυκώματος. Η μελέτη συμπεριέλαβε 100 υγιή άτομα και 45 πάσχοντες από γλαύκωμα.

Όπως και σε παλαιότερες μελέτες, και στην παρούσα έρευνα παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση μετά την γυμναστική.

Η μετριοπαθής αερόβια άσκηση μείωσε την πίεση των οφθαλμών τόσο στα υγιή άτομα όσο και στους πάσχοντες από γλαύκωμα που έπαιρναν σταγόνα για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Η τακτική σωματική άσκηση (περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, κ.α.) είναι ωφέλιμη και θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι πάσχοντες από γλαύκωμα να αθλούνται χωρίς φόβο επιδείνωσης της πάθησης.

Το επόμενο βήμα της ερευνήτρια είναι να αναγνωρίσει πως οι διάφορες μορφές άσκησης επηρεάζουν την ενδοφθάλμια πίεση, ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή για γλαύκωμα.