Πρόγραμμα προσδιορίζει με βάση λίστα φίλων στο Facebook αν ένα πρόσωπο είναι Gay
Gaydar. Το νέο πρόγραμμα «διαβάζει» τη λίστα των φίλων σας και βγάζει συμπέρασμα.
ΤΗ ΡΗΣΗ «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» θέλησαν να αποδείξουν δύο φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που προσδιορίζει με βάση τη λίστα των φίλων στο Facebook αν ένα πρόσωπο είναι ή όχι γκέι.
Η εργασία τους, η οποία έγινε το 2007, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Το πρόγραμμα αποκαλείται Gaydar, από τις λέξεις «gay radar». Οι δύο φοιτητές, ο Κάρτερ Τζέρνιγκαν και ο Μπέρχαμ Μιστρί, βασίστηκαν στη διαπιστωμένη τάση των ανθρώπων να συγχρωτίζονται με ομοίους τους. Για παράδειγμα, άνθρωποι μιας συγκεκριμένης φυλής έχουν την τάση να έχουν συντρόφους, έμπιστους και φίλους από την ίδια φυλή. Οι Τζέρνιγκαν και Μιστρί επέλεξαν ως δείγμα από το Facebook πρόσωπα που ανήκουν σε συγκεκριμένες χρονιές φοιτητών του ΜΙΤ και ενδιαφέρθηκαν για τρία πράγματα από το προφίλ τους: το φύλο, μια κατηγορία που επιγράφεται «ενδιαφέρομαι για» και στην οποία προσδιορίζεται η σεξουαλικότητα, και τους φίλους.
Τα συμπεράσματα
Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, «εκπαίδευσαν» το πρόγραμμά τους αναλύοντας τους φίλους 1.544 ανδρών που έλεγαν ότι είναι ετεροφυλόφιλοι, 21 που δήλωναν αμφιφυλόφιλοι και 33 που δήλωναν γκέι. Οι γκέι είχαν αναλογικά περισσότερους γκέι φίλους απ΄ ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες, προσφέροντας έτσι στο πρόγραμμα του υπολογιστή έναν τρόπο για να συμπεραίνει τη σεξουαλικότητα ενός προσώπου με βάση τους φίλους του.
Στη συνέχεια έκαναν την ίδια ανάλυση σε 947 άνδρες που δεν ανέφεραν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Μολονότι οι ερευνητές δεν είχαν τρόπο να επιβεβαιώσουν την ανάλυση με επιστημονική αυστηρότητα, χρησιμοποίησαν ως μέσο ελέγχου αυτά που ήξεραν για 10 πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στο δίκτυο και ήταν γκέι, αλλά δεν το δήλωναν στη σελίδα τους στο Facebook. Διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα είχε προβλέψει ότι είναι γκέι και οι δέκα. Για κάποιο λόγο που δεν διευκρινίζεται από την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ» που δημοσίευσε την είδηση, η τεχνική αυτή φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική για τον εντοπισμό των γκέι, αλλά δεν έχει τόση επιτυχία με τους αμφιφυλόφιλους άνδρες ή με τις λεσβίες.
«Είναι απλώς ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να κοινοποιεί πληροφορίες για τον εαυτό του χωρίς να το καταλαβαίνει», λέει ο Τζέρνιγκαν. «Φανερώνει τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί έξω».
• Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
• Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
• Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
• Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
• Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00