promotional banner

No smoking…και στους εξωτερικούς χώρους!


Φαίνεται πως οι καπνιστές θα μπορούν να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους συνήθεια μόνο στο σπίτι τους καθώς οι αρχές σκέφτονται σοβαρά να απαγορεύσουν το κάπνισμα και στους ανοιχτούς χώρους.

Νέα Υόρκη: Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, υπάρχει έντονα η σκέψη από την κυβέρνηση να απαγορευτεί το κάπνισμα στα πάρκα και γενικότερα σε ανοιχτούς χώρους, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για ένα «γρήγορο» τσιγάρο κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από την δουλειά, λόγου χάρη.

Αντίθετη σε αυτή την προοπτική είναι η καπνοβιομηχανία των ΗΠΑ, Phillip Morris, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει στα ΜΜΕ: «Πιστεύουμε πως η καπναπαγόρευση δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε ανοιχτούς χώρους, με εξαίρεση κάποιους τόπους όπου βρίσκονται παιδιά, παραδείγματος χάρη παιδικές χαρές».

Την πρόταση για την καπναπαγόρευση την έκανε ο Thomas Farley, από την επιτροπή υγείας και είχε υποστηρικτές, όπως την Christine Quinn, η οποία δήλωσε πως τα πρόστιμα θα πρέπει να μέτρια αλλά αυτή η ιδέα την βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Εν τω μεταξύ, η Καλιφόρνια έχει ήδη απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλα τα δημόσια πάρκα και παραλίες ενώ και το Λος Άντζελες έχει εφαρμόσει αυτή την τακτική στα αντίστοιχα μέρη αλλά και στις παιδικές χαρές. Στο Σικάγο το κάπνισμα επιτρέπεται στα περισσότερα δημόσια εξωτερικά μέρη εκτός από παραλίες και παιδικές χαρές.

Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους έχει ξεκινήσει 14 χρόνια πριν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, το 1995 αρχικά στα εστιατόρια και μετέπειτα στον χώρο εργασίας.
Ιωάννα Μαμάη