promotional banner

Έρχονται 10.000 θέσεις εργασίας στο τομέα της πληροφορικής


Της Μ. Λιλιοπούλου

Η αγορά της Πληροφορικής στην Ελλάδα αναμένεται μέχρι το 2013 να συμβάλει στη δημιουργία 350 νέων μικρών επιχειρήσεων. Οι δαπάνες θα φτάσουν 2,4 δισ. ευρώ το 2009

Σημαντική ώθηση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά και νέων θέσεων εργασίας θα δώσει ο τομέας της Πληροφορικής τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως εκτιμά μελέτη του IDC (εταιρεία παγκόσμιων ερευνών του κλάδου), η οποία έγινε για λογαριασμό της Microsoft Corp σε 52 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

H Πληροφορική φέρνει 10.000 θέσεις εργασίας

Ειδικότερα για τη χώρα μας οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγορά της Πληροφορικής θα συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 350 νέων επιχειρήσεων και 10.000 νέων θέσεων εργασίας ανάμεσα στα τέλη του 2009 και στα τέλη του 2013.

Η πλειονότητα των νέων εταιρειών θα είναι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι θέσεις οι οποίες θα απαιτούν υψηλά προσόντα, σύμφωνα με την έρευνα.

3 δισ. τον χρόνο
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στα βασικά ευρήματα για την Πληροφορική στην Ελλάδα, οι δαπάνες στον κλάδο αναμένεται να ανέλθουν σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5%. Επιπροσθέτως, μέχρι το 2013 η Πληροφορική ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1% σε 1,2%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι οι 52 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αποτελούν το 98% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης στον κλάδο, προβλέπεται η δημιουργία 5,8 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και 75.000 νέων επιχειρήσεων στην επόμενη τετραετία.

Η μελέτη της IDC, η οποία εξετάζει τη συνεισφορά της Πληροφορικής και στην απασχόληση στον κλάδο του λογισμικού, σημειώνει ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες σε λογισμικό αντιστοιχούν στο 13% των συνολικών δαπανών στον κλάδο στη χώρα μας. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το λογισμικό δίνει ώθηση στην απασχόληση στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς το 32% των εργαζομένων ασχολούνται με την ανάπτυξη, τη διανομή, την εγκατάσταση ή την τεχνική υποστήριξη λογισμικού.

Οι εταιρείες
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας οι εταιρείες του οικοσυστήματος της Microsoft απασχολούν 16.000 άτομα, ενώ οι Οργανισμοί που χρησιμοποιούν πληροφοριακά συστήματα απασχολούν 33.000 επαγγελματίες Πληροφορικής, οι οποίοι εργάζονται σε λογισμικό της Microsoft ή προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σ' αυτό. Στο σύνολό τους οι υπάλληλοι αυτοί αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα.[ΠΗΓΗ]