promotional banner

Συμφωνία των "27" για την κλιματική αλλαγή


Οι ηγέτες των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο προεδρεύων της ΕΕ σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

Από το ποσό αυτό, περίπου 22-50 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από κρατικά κονδύλια, πρόσθεσε ο Ράινφελντ.

Η σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε το άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζεται ως σταθμός στις προσπάθειες της ΕΕ να αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, οι "27" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς θα κατανείμουν μεταξύ τους το ποσό, λόγω της έντονης διαφωνίας μεταξύ δυτικών και ανατολικών χωρών- μελών της ΕΕ και έτσι το πρόβλημα παραπέμφθηκε προς επίλυση σε επόμενη σύνοδο κορυφής.

Απογοήτευση Πράσινων – Greenpeace

Οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος έκριναν "απογοητευτική" τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία θα παρουσιαστεί στην προσεχή διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης με θέμα της το περιβάλλον.

"Δεν αποτόλμησε η ΕΕ, να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια για περιβαλλοντικά ζητήματα", τόνισε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση Greenpeace, η οποία ωστόσο αναγνώρισε ότι "δεν χάθηκαν όλα. Οι 27 υποστηρίζουν την αρχή της διεθνούς χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη".

"Ενώ η ΕΕ βιάζεται να δηλώνει ποιες είναι οι απαιτήσεις της για άλλα ζητήματα, για το περιβάλλον εντούτοις και τη χρηματοδότηση των πολιτικών για το κλίμα συγκεκριμένα, απλά κάνει πίσω", τόνισαν από την πλευρά τους οι Πράσινοι.

Τέλος, οι Πράσινοι εστίασαν σε ό,τι συμφωνήθηκε για τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ, τονίζοντας ότι "αυτό που ισχύει για την Ινδία, την Κίνα ή τη Βραζιλία, θα πρέπει να ισχύει και για την Πολωνία" αναφορικά με το περιβάλλον και τη ρύπανσή του.

Σημειώνεται ότι διπλωμάτες ανέφεραν ότι τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ "χαμήλωσαν τον πήχη" στο ζήτημα των αποζημιώσεων για το καθαρό περιβάλλον, γνωρίζοντας ότι οι βιομηχανίες τους είναι ρυπογόνες κι ότι τα πρόστιμα θα ήταν υψηλά.


Στο κοινοτικό εδώλιο η Ελλάδα


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα, και άλλες πέντε χώρες, για τη μη έκδοση αδειών διαχείρισης αποβλήτων σε περισσότερες από 1.500 βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπονται επίσης Δανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

Η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να εκδώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2007 νέες άδειες για τη διάθεση των αποβλήτων σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.