promotional banner

Ο έρπης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 30%


Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των επιστημόνων σύμφωνα με τα οποία οι ενήλικες που πάσχουν από έρπη διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με ενήλικες χωρίς έρπητα ζωστήρα. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος στους ασθενείς με εξάνθημα γύρω από τους οφθαλμούς, υποστηρίζουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Stroke».

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή επανεμφάνιση του ιού της ανεμευλογιάς, που μπορεί να κρύβεται στο ανθρώπινο σώμα για μια ζωή. Η λοίμωξη συνήθως ξεκινάει με ένα εξάνθημα στο πρόσωπο ή στο σώμα και προκαλεί πόνο, κνησμό ή μυρμηκίαση.«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με έρπητα ζωστήρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο πραγματικός κίνδυνος αποδεικνύεται και ποσοτικοποιείται», δηλώνουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη εντάχθηκαν 7.760 ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών που έλαβαν θεραπεία για έρπητα ζωστήρα μεταξύ των ετών 1997 και 2001. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 47 έτη και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ατόμων παρόμοιας ηλικίας χωρίς έρπητα ζωστήρα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με έρπητα ζωστήρα είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς τη λοίμωξη, ενώ εάν το εξάνθημα βρισκόταν στην περιοχή των οφθαλμών οι πάσχοντες ήταν 4,28 φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς έρπητα ζωστήρα.

Αν και η ομάδα των ερευνητών δεν διερεύνησε πώς μπορεί ο ιός να πυροδοτεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, άλλες μελέτες έχουν βρει ότι επιτίθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας τους βλάβη και φλεγμονή και αποκλείοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

«Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ο έρπητας ζωστήρας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», δηλώνουν οι ερευνητές, «αλλά οι γιατροί που αντιμετωπίζουν τέτοιους ασθενείς θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου».