promotional banner

Aids: Η Ελλάδα προτελευταίοι σε πρόληψη και θεραπεία


Προτελευταία ανάμεσα σε 29 χώρες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS, σύμφωνα με αξιολόγηση του ευρωπαϊκού οργανισμού Health Consumer PowerHouse. Με άριστα το 1000, η Ελλάδα συγκεντρώνει 597 βαθμούς, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις κυρίως στον τομέα της πρόληψης του AIDS και στην πρόσβαση μεταναστών ή άλλων ανασφάλιστων ασθενών στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, από δασκάλους ειδικά εκπαιδευμένους για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη στην Ελλάδα. Επιπλέον, χρειάζεται άμεση βελτίωση της πρόσβαση στα φάρμακα κατά του AIDS για τους μετανάστες ασθενείς που ζουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο προβληματικούς τομείς οι οποίοι αν δεν βελτιωθούν θα έχουν σοβαρές συνέπειες στο μέλλον», δήλωσε η δρ Beatriz Cebolla, επικεφαλής της μελέτης.

Ανάμεσα στα προβλήματα που καταγράφονται στην Ελλάδα σχετικά με τις υπηρεσίες που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS είναι και η άρνηση θεραπείας από γιατρούς που δεν ανήκουν στις μονάδες του AIDS - η συμβολή άλλων ειδικοτήτων είναι πολύ συχνά αναγκαία αφού οι οροθετικοί και οι ασθενείς με AIDS παρουσιάζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, το Λουξεμβούργο αναδεικνύεται σε πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση, αφού άγγιξε το «άριστα» συγκεντρώνοντας 857 βαθμούς. Στην τελευταία θέση μετά την Ελλάδα είναι η Ρουμανία.