promotional banner

Απεικονιστική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση του Alzheimer


Ο εγκέφαλος ανθρώπων που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να παρουσιάσει υπερδραστηριότητα για να αναπληρώσει την εξασθένηση που συνδέεται με τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από την κλινική Cleveland, των Η.Π.Α, εξέτασαν 69 υγιείς ανθρώπους από τους οποίους τα δυο τρίτα βρίσκονταν σε κίνδυνο να εμφανίσουν Alzheimer λόγω οικογενειακού ιστορικού ή γενετικών δεικτών.

Λειτουργική μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθηθούν οι εγκέφαλοι των εθελοντών, ενώ τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν τα ονόματα διάσημων ανθρώπων και αγνώστων.

Η δραστηριότητα εγκεφάλου ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο για τη νόσο συγκρίθηκε με αυτή ανθρώπων που δεν εμφάνιζαν κίνδυνο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Stephen Rao, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αν και η εξέταση ήταν εύκολη και απαιτούσε μικρή προσπάθεια, παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο. Αυτό μπορεί να αποτελεί αναπληρωματική αντίδραση του εγκεφάλου των ανθρώπων που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια του Alzheimer.

Ο Rao δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απεικονιστική μέθοδος μπορεί τελικά να χρησιμοποιείται για να διαγνωστεί η νόσος στα αρχικά στάδια και θα μπορέσει ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη αγωγή.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Neurology’.