promotional banner

Το πρώτο εμβόλιο κατά της κοκαΐνης!


Ένα εμβόλιο σχεδιασμένο να εμποδίζει την κοκαΐνη να φτάσει τον εγκέφαλο βοήθησε ορισμένους από τους εθισμένους εθελοντές που το δοκίμασαν να περιορίσουν την χρήση του ναρκωτικού, δείχνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή της προσέγγισης..


«Πρόκειται για σημαντική μελέτη. Δείξνει ξεκάθαρα ότι [...] είναι δυνατό να αναπτύξουμε εμβόλια που παρεμβαίνουν στις δράσεις της κοκαΐνης στον εγκέφαλο» εκτιμά η Δρ Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ναρκωτικών, το οποίο χρηματοδότησε τη δοκιμή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιούνται μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου ότι σχεδιάζει την τελική φάση των κλινικών δοκιμών για ένα αντίστοιχο εμβόλιο κατά της νικοτίνης, με την ονομασία NicVax.

Και τα δύο εμβόλια αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που συνδέονται στα μόρια της εθιστικής ουσίας και την εμποδίζουν να φτάσει στον εγκέφαλο.

Πολλοί επιστήμονες παραμένουν πάντως δύσπιστοι όσον αφορά τα εμβόλια κατά των εθισμών. Οι χρήστες, επισημαίνουν, θα μπορούσαν απλά να καταναλώνουν μεγαλύτερες δόσεις του ναρκωτικού, μέχρι να εξαντληθούν τα αντισώματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Το εμβόλιο κατά της κοκαΐνης έδωσε πάντως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στη δοκιμή συμμετείχαν 115 χρήστες κοκαΐνης και ηρωίνης που υποβλήθηκαν σε θεραπεία υποκατάστασης με μεθαδόνη. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε πέντε δόσεις του εμβολίου σε διάστημα 12 εβδομάδων, ενώ η δεύτερη έλαβε ισάριθμες ενέσεις ψευδοφαρμάκου (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Από τα 55 άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εμβολιασμών με το πραγματικό εμβόλιο, το 38% (21 άτομα) εμφάνισε επαρκή επίπεδα αντισωμάτων. Από την ομάδα αυτή, το 53% σταμάτησε ή περιόρισε τη χρήση κοκαϊνης, συγκριτικά με 23% στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Νέα δοκιμή με τη συμμετοχή περισσότερων εθελοντών προγραμματίζεται για το 2010.
[ΠΗΓΗ]