promotional banner

Τι σχέση έχει η γιόγκα με το πόνο στη μέση;


Άνθρωποι με χρόνια προβλήματα στη μέση που επιλέγουν τη γιόγκα ξεπερνούν καλύτερα τον πόνο και την κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους που ακολουθούν τις συμβατικές θεραπείες για πόνο στη μέση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου West Virginia.

Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Spine’. Όπως αποκάλυψε, η ομάδα των εθελοντών που επέλεξε τη γιόγκα ως μέθοδο καταπολέμησης του πόνου στη μέση εμφάνισε βελτίωση διάθεσης, λιγότερο πόνο και βελτιωμένη λειτουργικόττηα σε σχέση με την ομάδα που ακολούθησε τη συμβατική θεραπεία.

Η ομάδα της γιόγκα εμφάνισε λιγότερο πόνο, δυσλειτουργία και κατάθλιψη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, δήλωσε η Kimberly Williams. Αυτές οι αλλαγές ήταν στατιστικώς σημαντικές όπως και από κλινικής άποψης και διατηρήθηκαν 6 μήνες μετά το τέλος της γιόγκα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 90 εθελοντές με ελαφριά ή μέτρια δυσλειτουργία. Όσοι ακολούθησαν μαθήματα γιόγκα ασκούνταν 90 λεπτά, δυο φορές την εβδομάδα, για 24 εβδομάδες και εκτελούσαν στάσεις που στόχευαν στην ανακούφιση του πόνου στη μέση. Η αξιολόγηση συνεχίστηκε για 6 μήνες μετά το τέλος των ασκήσεων γιόγκα.

Οι υποστηρικτές της γιόγκα έχουν από καιρό περιγράψει τα οφέλη της στη μείωση του πόνου στη μέση, δήλωσε ο Williams. Ωστόσο δεν είχαν πειστεί όλοι. Αυτή είναι μεγαλύτερη και πιο εντατική αξιολόγηση σε σχέση με τις προηγούμενες, κατέληξε ο ερευνητής.