promotional banner

Χάπια και σεξ


Γράφει ο Κωνσταντίνος Σπίγγος

Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πως κάποια συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα μπορεί να επιφέρουν παρενέργειες στη σεξουαλική τους ζωή. Μάλιστα, κανείς δεν μας πληροφορεί συνήθως ότι ενδεχομένως πρέπει να πληρώσουμε κάποιο τίμημα στη σεξουαλική μας ζωή, προκειμένου να έχουμε καλύτερη υγεία και ευεξία.

Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Η φράση «αγαπώ κάποιον με όλη μου την καρδιά» ίσως χάνει το νόημά της όταν λαμβάνετε αυτού του είδους τα φάρμακα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, επιφέρουν συχνά στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την ερωτική πράξη.

Μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τη στυτική δυσλειτουργία και τα φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων κατέληξε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας αρνητικής σχέσης μεταξύ σεξουαλικής λειτουγίας και κάποιων στατινών ή φιμπρατών, των δύο κύριων κατηγοριών τέτοιων φαρμάκων.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι δε μπορούν να αποφύγουν τη λήψη φαρμάκων μείωσης της χοληστερόλης, όλοι όσοι τα λαμβάνουν θα πρέπει να αναζητούν και φυσικούς τρόπους μείωσής της. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η αλλαγή της διατροφής, με την έναρξη ενός διατροφολογίου χαμηλού σε λίπος και υψηλού σε φυτικές ίνες, καθώς και η αύξηση του χρόνου της εβδομαδιαίας σωματικής άσκησης.

Αντικαταθλιπτικά.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ιδιαίτερα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) έχουν αντίκτυπο στα εγκεφαλικά «κυκλώματα» που ρυθμίζουν την επιθυμία, μειώνοντας έτσι τη διέγερση και δημιουργώντας πρόβλημα στην επίτευξη οργασμού ή καθυστέρηση εκσπερμάτισης.

Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ενώ τα φάρμακα αυτά προκαλούν χίλια καλά, μπορεί να πλήξουν παράλληλα τους χρήστες τους προκαλώντας τους στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα εκσπερμάτισης και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, με χαμηλή πρόσληψη ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, κορεσμένου λίπους και αλατιού. Εάν είστε υπέρβαροι προσπαθήστε να χάσετε βάρος και να ασκείστε τακτικά.

Αντισυλληπτικά.

Τα αντισυλληπτικά φάρμακα είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι απελευθερώνουν στην κρεβατοκάμαρα. Χωρίς την έγνοια μιας εγκυμοσύνης, το ζευγάρι μπορούν να εκφραστεί ελεύθερα, μόνο που οι έρευνες λένε να μη βιαζόμαστε τόσο να βγάλουμε συμπεράσματα.
Αναστέλλοντας την παραγωγή ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, κάποια αντισυλληπτικά έχει διαπιστωθεί πως μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και την ικανοποίηση της γυναίκας.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσαν ότι οι παρενέργειες του χαπιού, όπως το πρήξιμο, η ναυτία και η ευαισθησία στο στήθος, μπορεί μάλιστα να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τη διάθεση της γυναίκας.

Επομένως, εάν έχετε υποψίες ότι το χάπι σας προκαλεί παρενέργειες τέτοιου τύπου, πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να είναι να αποκλείσετε οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική σας διάθεση, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους και κατόπιν, σε συνεργασία με το γιατρό σας, μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα ήταν καλύτερο να λάβετε κάποια άλλη ουσία της ίδιας κατηγορίας με λιγότερες παρενέργειες. Μην ξεχνάτε ότι αυτές τις λύσεις, στα ζητήματα που προκύπτουν, θα πρέπει να τις βρίσκετε από κοινού με τον ερωτικό σας σύντροφο.