promotional banner

Μήπως σας πνίγουν οι τρίτοι στη σχέση σας;


Είναι συχνό το φαινόμενο συγγενείς και φίλοι να δημιουργούν προβλήματα στη σχέση ενός ζευγαριού.

Μπορεί μία ερωτική σχέση να κινδυνεύει από τον κοινωνικό περίγυρο, δηλαδή από την ευρύτερη οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους;
Δυστυχώς, αρκετά συχνά.

Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι.
Συνήθως ξεκινούν από αντίθετες προθέσεις σε σχέση με το αποτέλεσμά τους και αποτελούν ακούσιες παρενέργειες πράξεων που σκοπεύουν στην ευτυχία του ζευγαριού.

Πιο συγκεκριμένα και στατιστικά συχνότερα, ιδού πώς οι γονείς μπορούν να βλάψουν τη σχέση:

*Με την αγάπη τους, που όμως παίρνει τη μορφή καταπίεσης, παρέμβασης, παρεμβολής και περιορισμού της ελευθερίας κινήσεων και αποφάσεων, επειδή εκδηλώνεται σε λανθασμένη χρονική στιγμή, ίσως με λάθος τρόπο και με ακατάλληλη ένταση και επιμονή.
*Με την εξουσία που εξακολουθούν να θέλουν να ασκούν στα παιδιά τους, ακόμη και όταν αυτά έχουν τη δική τους οικογένεια.
*Έλλειψη εμπιστοσύνης στο παιδί τους και εκδήλωση υπερπροστατευτικότητας.
*Διεκδίκηση περισσότερο σημαντικού και παρεμβατικού ρόλου στη ζωή του παιδιού τους.
Αλλά και οι φίλοι μας μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας. Πώς; Εκτιμώντας λανθασμένα το χαρακτήρα τού ή της συντρόφου του ή της φίλης τους και συμβουλεύοντας το φίλο τους λανθασμένα. Ή δήθεν φίλοι προσπαθούν συνειδητά να βλάψουν μία σχέση, κινούμενοι από κίνητρα ζήλιας.
Υπάρχουν μέθοδοι άμυνας εναντίον των «έξωθεν κινδύνων»; Οι ειδικοί λένε «ναι» και συμβουλεύουν:
*Να υπάρχει στο ζευγάρι καλή γνώση της μεταξύ τους σχέσης και να μην επιτρέπουν να εξαρτάται η καλή τους επικοινωνία από παρεμβάσεις και γνώμες τρίτων. Να έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη, κοινό όραμα και στόχους. Να στέκονται ενεργητικά αρνητικοί σε σχόλια τρίτων, που αφορούν προσωπικές θέσεις και απόψεις ενάντια στη σχέση τους. Αν έχουν τη σχετική ωριμότητα και ποιότητα σχέσης, μπορούν να κρίνουν και να παίρνουν θέση, απορρίπτοντας ασφαλώς καθετί επιβλαβές γι αυτούς. Τέλος, ό,τι και όποιον τους πληγώνει να τα αποφεύγουν!