promotional banner

Ιός κρύβεται πίσω από τη χρόνια κόπωση


Το αίτιο που κρύβεται πίσω από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης πιστεύουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Ερευνητές του Ινστιτούτου Whittemore Ρeterson στη Νεβάδα αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» ότι το σύνδρομο που αλλιώς αποκαλείται μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) φαίνεται να συνδέεται με έναν ρετροϊό ο οποίος συνήθως προσβάλλει ποντίκια αλλά παράλληλα εντοπίζεται και σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Αν και τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του ιού και του συνδρόμου, σύμφωνα με τους ερευνητές, τελευταία δεδομένα της ομάδας που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί μαρτυρούν ότι ο συγκεκριμένος ρετροϊός, ο οποίος ονομάζεται ΧΜRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus), αποτελεί το σημαντικότερο ή και το μοναδικό αίτιο εμφάνισης της χρόνιας κόπωσης.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης «πλήττει» περί τα 17 εκατ. άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται πολύ διότι τα συμπτώματα του συνδρόμου- η χρόνια κόπωση και οι πόνοι στα άκρα- δεν βελτιώνονται ούτε όταν το άτομο ξεκουράζεται. Τη δεκαετία του 1980 το σύνδρομο προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και αντιπαραθέσεις καθώς αρκετοί ειδικοί αμφισβήτησαν ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη ασθένεια. Τα νέα ευρήματα όμως αποδεικνύουν την ύπαρξη του συνδρόμου και παράλληλα δείχνουν έναν τρόπο για την αντιμετώπισή του.

Σ ύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, ο ιός ΧΜRV εντοπίστηκε στους 68 από τους 101 αμερικανούς ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που μελετήθηκαν. Την ίδια στιγμή ανιχνεύθηκε μόλις σε 8 από τα 218 άτομα που δεν έπασχαν από χρόνια κόπωση.

Η επικεφαλής των ερευνητών δρ Τζούντι Μίκοβιτς ανέφερε μάλιστα ότι ακόμη πιο «φρέσκα», αδημοσίευτα δεδομένα αποκάλυψαν ότι το 95% των ασθενών με το σύνδρομο είχαν αντισώματα ενάντια στον ιό, γεγονός που μαρτυρεί ότι είχαν μολυνθεί με τον ΧΜRV ο οποίος μπορεί να βρίσκεται επί έτη σε «ύπνωση» στο DΝΑ του ατόμου. Η ομάδα αναλύει αυτή τη στιγμή άλλα 500 δείγματα αίματος ασθενών από το Λονδίνο και, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι ο ιός είναι παρών στη συντριπτική πλειονότητά τους. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες ερευνητικές ομάδες, τότε ίσως μελλοντικά το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης να θεραπεύεται με αντι-ιικά φάρμακα, όπως αυτά που χορηγούνται για τον ιό ΗΙV του ΑΙDS. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθεί και ένα προληπτικό εμβόλιο για το σύνδρομο.

Η δρ Μίκοβιτς υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος ιός ξεκίνησε από τα ποντίκια, πέρασε το «φράγμα των ειδών» και άρχισε να μολύνει ανθρώπους, όπως έχει συμβεί με πολλούς άλλους ιούς που πλήττουν τον άνθρωπο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι πρόσφατα ο συγκεκριμένος ιός συνδέθηκε και με τον καρκίνο του προστάτη. «Η ανακάλυψη του ΧΜRV σε ό,τι αφορά δύο σοβαρές ασθένειες, τον καρκίνο του προστάτη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για πρόληψη αλλά και για θεραπεία και των δύο ασθενειών» σημείωσε ένας από τους ειδικούς που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, ο καθηγητής Ρόμπερτ Σίλβερμαν από την Κλινική Κλίβελαντ στο Οχάιο.