promotional banner

«Έχουμε ανάγκη την Τουρκία»


Σχετικά με το θέμα της επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε πως θα βρεθεί λύση.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση προκειμένου να πεισθεί ο Τσέχος πρόεδρος να επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς οι Γερμανοί δεν διεκδικούν τίποτε από τους Τσέχους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχθηκε ορισμένες από τις επιθυμίες της Πολωνίας «χωρίς αυτό να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και μπορεί να κάνει το ίδιο για τους Τσέχους χωρίς πρόβλημα, γιατί η Γερμανία δεν έχει απολύτως καμία διεκδίκηση ως προς τη Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Φερχόιγκεν στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
«Όσον αφορά στο πώς θα γίνει τώρα στο τεχνικό επίπεδο, είναι υπόθεση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση, σε πολιτικό επίπεδο, μία λύση είναι δυνατή», εκτίμησε ο Φερχόιγκεν.
Ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, έθεσε ως όρο για την υπογραφή της Συνθήκης Λισαβόνας μία εξαίρεση για τη χώρα του, ώστε να εμποδίσει κάθε αποκατάσταση των περιουσιών των Γερμανών Σουδητών που κατασχέθηκαν μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη βάση των «διαταγμάτων Μπένες», από το όνομα του Τσεχοσλοβάκου προέδρου της εποχής, Έντβαρντ Μπένες.
Για τον κ. Φερχόιγκεν, τα διατάγματα Μπένες είναι «ένα θέμα που ανήκει στον σκουπιδοντενεκέ της παγκόσμιας ιστορίας. Αλλά είναι ένα πρόβλημα που μπορεί κατ' εμέ να επιλυθεί».
Στην ίδια συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περισσότερη ανάγκη την Τουρκία απ΄ ό,τι το αντίστροφο.
«Έχουμε περισσότερη ανάγκη την Τουρκία απ΄ ό,τι εκείνη έχει ανάγκη εμάς», είπε ο Φερχόιγκεν, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που δόθηκε το Σάββατο πριν από τη μετάδοσή της.
«Είναι πρωταρχικής στρατηγικής σημασίας. Μιλώ για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η Τουρκία έπαιρνε έναν άλλο δρόμο από εκείνον ενός στέρεου αγκυροβολήματος στην κοινότητα των δυτικών κρατών. Θα ήταν ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για εμάς που είναι καλύτερα να μην αναλάβουμε», εκτίμησε ο Φερχόιγκεν.