promotional banner

Από εραστές... σύζυγοι!


Στις μακροχρόνιες σχέσεις οι αλλαγές ρόλων ρίχνουν σε ερωτική μιζέρια τους συντρόφους.

Πολλές φορές μια σχέση που ξεκινά με ενθουσιασμό ύστερα από λίγα χρόνια πέφτει σε ρουτίνα. Πολλά μπορούν να συμβούν και να αλλάξουν τη σχέση του ζευγαριού. Το πιο σημαντικό είναι το φαινόμενο αλλαγής ρόλων. Ο άντρας από εραστής που είναι στην αρχή γίνεται στη συνέχεια σύζυγος, πατέρας, οικογενειάρχης. Παράλληλα, η γυναίκα από σύντροφος και ερωμένη γίνεται σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη. Έτσι, εύκολα ξεχνούν τους αρχικούς τους ρόλους. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται σύγχυση και επικρατεί αίσθημα απόστασης και μοναξιάς μέσα στη σχέση, που επιτείνεται με το πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, ενισχύεται η απογοήτευση και η πεποίθηση ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και πως, τελικά, κανένας δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες.
*Οι περισσότεροι αποδίδουν τους λόγους της ρουτίνας και των προβλημάτων μιας σχέσης στο σύντροφό τους. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουν στο εύκολο συμπέρασμα ότι ο άλλος φταίει και πως πιθανότατα μια νέα σχέση θα λύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, μια τέτοια στάση τις περισσότερες φορές αναπαράγει τα ίδια προβλήματα και στις επόμενες σχέσεις. Ρουτίνα είναι να θεωρούμε τη σχέση μας αυτονόητη ή να αναβάλλουμε αυτό που θέλουμε να ζήσουμε ή να μη χαιρόμαστε με το σύντροφό μας την απλή καθημερινότητα ή να παύουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τα προσωπικά μας προβλήματα.
*Η ερωτική σχέση δεν πρέπει να περιορίζεται στο χρόνο που διαρκεί μια σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό η ερωτική επικοινωνία να διαρκεί όλο το 24ωρο. Οι σύντροφοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη για οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη, πριν προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την ευθύνη του άλλου. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς αλληλοκατηγορίες και απειλές, και πριν οι εξελίξεις τούς οδηγήσουν στην αποτελμάτωση της σχέσης.